«Μοιρολόγια της Μάνης» στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Ιουνίου 2017, 07:30 23 Ιουνίου 2017, 7:30

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας δράσεων «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» – «Άνοιγμα στην πόλη του Πειραιά» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα παρουσιαστούν τα «Μοιρολόγια της Μάνης», στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς, σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Πρόκειται για μία συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την «Ένωση των Απανταχού Μανιατών». 

Σημαντικό μέρος της πολιτισμικής παράδοσης των Μανιατών είναι τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια τους, τα «Μοιρολόγια». Σε αυτά έχει διατηρηθεί το εκφραστικό γλωσσικό ιδίωμα της Μάνης. Το μανιάτικο μοιρολόι εκφράζει τον εσωτερικό κόσμο του αρχέγονου αυτού ελληνικού λαού, που έζησαν και ζουν στις απρόσιτες και απόκρημνες βουνοπλαγιές της Μάνης.

Το μανιάτικο μοιρολόι, με τον ιαμβικό οχτασύλλαβο στίχο, εξέφραζε και εκφράζει την ιδιαιτερότητα των Μανιατών. Στα νεότερα χρόνια, το μοιρολόι κυρίως περιστρέφεται στο συγκρουσιακό καθεστώς που δημιουργήθηκε με την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, που ήλθε σε αντιπαράθεση με τους πανάρχαιους τοπικούς νόμους και έθιμα. Τα μοιρολόγια δεν τα έλεγαν μόνο στο πένθος αλλά συνόδευαν και άλλες στιγμές των καθημερινών τους ενασχολήσεων.
Στα Μανιάτικα του Πειραιά κατοικεί η πλειοψηφία των Μανιατών που μετοίκησε στα αστικά κέντρα και, μέχρι σήμερα, διατηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους της Μάνης.

Θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Καίτη Βαβαλέα – Κυριάκος Κάσσης.


Πληροφορίες

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Πειραιώς (Μανιάτικα), Ασκληπιού 48, 18543 Πειραιάς

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος δωρεάν. Όσοι θεατές το επιθυμούν μπορούν να φέρουν μαζί τους τρόφιμα μακράς διαρκείας, για την ενίσχυση του έργου στήριξης των απόρων οικογενειών της ενορίας.