Έρευνα: Το επάγγελμα παίζει σημαντικό ρόλο στην έλλειψη βιταμίνης D | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Ιουνίου 2017, 08:06 23 Ιουνίου 2017, 8:06

Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της λιακάδας». Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, όσοι εργάζονται σε βάρδιες και τα βράδια, καθώς και οι ασχολούμενοι με τα ιατρικά-νοσηλευτικά επαγγέλματα, είναι αυτοί που κατ’ εξοχήν εμφανίζουν στον οργανισμό τους έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.


Γενικότερα, όπως αναμενόταν, όσοι δουλεύουν συνεχώς σε κλειστούς χώρους και δεν δέχονται ηλιακή ακτινοβολία (η οποία αυξάνει τη βιταμίνη D που παράγεται στο σώμα), έχουν μικρότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με επικεφαλής τον δρα Σεμπάστιαν Στράουμπε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 71 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 53.500 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.


Στην κορυφή του καταλόγου των εργαζομένων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρίσκονται όσοι κάνουν βραδινές βάρδιες, το 80% των οποίων εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D, ενώ μεταξύ όσων εργάζονται συνεχώς σε κλειστούς χώρους, η έλλειψη αφορά το 77%.