Ελλάδα

Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ – “Όχι” στην πρόταση Τσίπρα

Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ – “Όχι” στην πρόταση Τσίπρα
Παραμένουν στους δρόμους τα "βουνά" των σκουπιδιών. 24ωρη απεργία την Πέμπτη και νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων νωρίς το πρωί, στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις τους όπως είχαν εξαγγείλει. Η κρίσιμη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 18.15 έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση, με την συμβιβαστική πρόταση του πρωθυπουργού να μην γίνεται τελικά δεκτή.

Στη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ η απόφαση να μην γίνει δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν ομόφωνη, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, “δεν δίνει λύσεις απο την στιγμή που προβλέπει απολύσεις”.

Οι παρατάξεις συνεδρίασαν χωριστά μέχρι να ανέβουν οι εκπρόσωποί τους στις 16:00 για να ξεκινήσει η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και συνεδριάσει επί 2,5 ώρες καταλήγοντας στην ομόφωνη απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την Πέμπτη αναμένεται να κάνουν 24ωρη απεργία και τότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών.

«Σήμερα έγινε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό. Όμως κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα.

Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη, δίνουμε τη μάχη για να περάσει η πρόταση που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση, θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή. 

Επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης ψηφίστηκε η βελτιωμένη τροπολογία που κατέθεσε εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην οποία προστέθηκε και η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να μην υπάρξει όριο ηλικίας στις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα μετά από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Με τις νομοθετικές βελτιώσεις:

α) απαλείφεται πλήρως το όριο ηλικίας των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν θέσεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων κατά τους επικείμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, ώστε να μην αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς κανένας «παρατασιούχος».

β) γίνεται επίκληση της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποσαφηνίζεται ότι οι δήμοι μέχρι να να προβούν στις προσλήψεις νέου προσωπικού, μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ, «οφείλουν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με ίδια μέσα». Πρόκειται για πρόβλεψη που έχει στόχο αφενός να παροτρύνει τους δήμους να προχωρήσουν οι διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά και να αποτρέψει εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Ο υπουργός κατέθεσε τη νομοτεχνική βελτίωση λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε έναντι της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι: 

– Αίρεται το ηλικιακό όριο κατά τη διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού από τους Δήμους, όπως αυτή ορίζεται από την προς ψήφιση Τροπολογία του ΥΠ.ΕΣ. 

– Η προκήρυξη για τις προσλήψεις θα γίνεται από τους Δήμους, με σκοπό αυτές να ξεπεράσουν τον περιορισμό των 2.500. 

– Εξασφαλίζεται η εμπόδιση ενδεχόμενων προθέσεων αιρετών να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες Καθαριότητας Δήμων, με την εισαγωγή του όρου ότι, όποιος Δήμος δε συμμετέχει στη νέα διαδικασία (πρόσληψη τακτικού προσωπικού σύμφωνα με την Τροπολογία Σκουρλέτη), δεν θα έχει το δικαίωμα στο μέλλον να “προχωρήσει” σε ανάθεση υπηρεσιών Καθαριότητας σε ιδιώτη. 

Στην ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται η πρόταση Τσίπρα: 

1. Βελτίωση όρων για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου. 

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους. 

3. Οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες. 

4. Σαφής θέση της κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments