Πολιτική

Σε φιάσκο κατέληξε η προανακριτική για Παπαντωνίου

Σε φιάσκο κατέληξε η προανακριτική για Παπαντωνίου
Επέλεξε δίωξη τύπου Τσοχατζόπουλου.

Έπειτα από τρεις μήνες έληξε σήμερα η προανακριτική επιτροπή για τους εξοπλισμούς επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Σύμφωνα με το κοινό πόρισμα που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, κλείνοντας σήμερα τις εργασίες της μετά από τρεις μήνες, αποδέχτηκαν αυτό που έλεγε απο καιρό η αντιπολίτευση ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί ενώ ο έλεγχος για νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα δεν μπορεί να γίνει από την προανακριτική επιτροπή.

Όπως, φαίνεται από το πόρισμα η αξιόποινη πράξη δεν έγινε επί των ημερών της υπουργίας Παπαντωνίου. Έτσι η προανακριτική επιτροπή θα στείλει πίσω στη δικαιοσύνη τις δικογραφίες για το Γιάννο Παπαντωνίου για δικαστεί από το ποινικό δικαστήριο.

Η ανακοίνωση της προανακρτικής επιτροπής

Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Παπαντωνίου, για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου 2017

Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων.

Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής.

Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου.

Το πόρισμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments