Αθλητισμός

Επιτέλους, ο Παναθηναϊκός αποκτά πόιντ γκαρντ!

Επιτέλους, ο Παναθηναϊκός αποκτά πόιντ γκαρντ!
Ο Αρης Λαούδης γράφει για την κίνηση - έκπληξη του Λεκαβίτσιους, τον Πασκουάλ που κάλυψε τη μεγαλύτερη «τρύπα» του περσινού Παναθηναϊκού και τον Ογκαστ που προστίθεται στον απαραίτητο ελληνικό κορμό.n

Το όνομα είναι έκπληξη, η μεταγραφή όχι. Προτού μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε το όνομα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο Παναθηναϊκός έκανε μια καθαρά μπασκετική κίνηση.

Η απόκτηση ενός καθαρόαιμου πόιντ γκαρντ που θα βρίσκεται στην «πλάτη» του Νικ Καλάθη φώναζε από… χιλιόμετρα μακριά και ο Πασκουάλ φρόντισε να καλύψει την τρύπα στην πρώτη κιόλας κίνηση. Ηταν ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός στερούνταν δεύτερου πλέι μέικερ, με δεδομένο ότι το στυλ παιχνιδιού του Τζέιμς ταιριάζει περισσότερο σε σούτινγκ γκαρντ και πολύ λιγότερο έως καθόλου σε πλέι μέικερ.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δεν χρειαζόταν βασικό πόιντ γκαρντ, χρειαζόταταν δεύτερο-τρίτο πλέι μέικερ, έναν παίκτη που θα δίνει 15 ποιοτικά λεπτά, αλλά θα επιτρέπει στον Πασκουάλ να ξεχνάει τον Καλάθη στον πάγκο. Να μην κοιτάζει τη μείωση του σκορ και ταυτόχρονα να ρίχνει κλεφτές ματιές στον Νικ για να τον επαναφέρει. Ηθελε έναν παίκτη που θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με του Καλάθη και ταυτόχρονα θα είναι πιο απειλητικός από την περιφέρεια.

Το όνομα του Λεκαβίστιους λοιπόν προκάλεσε έκπληξη, καθώς δεν είχε ακουστεί καθόλου μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έναν αριστερόχειρα πόιντ γκαρντ που είναι μόλις 23 ετών, μοιάζει στο σουλούπι με τον Λάκοβιτς και το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα και η δημιουργία στο πικ εντ ρολ.

Ενδεχομένως, κάποιοι να περίμεναν πιο «βαρύ» όνομα για back up του Καλάθη, κάτι πιο εντυπωσιακό, αλλά προσωπικά μου άρεσε ο τρόπος σκέψης και κυρίως ο τρόπος που κινήθηκε ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη μεταγραφή. Είναι κίνηση από άλλες εποχές, τότε που ο Παναθηναϊκός αναζητούσε αυτόν που «κολλάει» στην ομάδα, αυτόν που λείπει από το ρόστερ κι όχι αυτόν που θα έκανε ντόρο και θα προκαλούσε ενθουσιασμό.

Δεν ξέρω αν ο Λεκαβίτσιους θα πιάσει, εκτιμώ όμως πως τα χαρακτηριστικά που διαθέτει είναι αυτά που έλειπαν από τον περσινό Παναθηναϊκό. Είναι πιο γρήγορος από τον Καλάθη στο πικ εντ ρολ, σουτάρει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα όταν η αντίπαλη άμυνα «δίνει» το σουτ και το 70% των φάσεων που δημιουργεί είναι μέσα από το πικ εντ ρολ, παιχνίδι που στερούνταν πέρυσι οι «πράσινοι» όταν ο Καλάθης ήταν στον πάγκο.

Τα προβλήματα με την περίπτωσή του είναι δύο: Αρχικά το ύψος του… Το 1.80μ. είναι μοντέλο πλέι μέικερ παλιάς κοπής και δεύτερον το γεγονός ότι ο Λιθουανός είναι ένας καθαρόαιμος πόιντ γκαρντ που δεν μπορεί να συνδυαστεί στο «1» – «2» με τον Καλάθη.

Συμπερασματικά: Πρώτον, ο Παναθηναϊκός επέλεξε έναν νεαρό παίκτη που τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν σε αυτό που του έλειπε. Δεύτερον, από την στιγμή που ο Πασκουάλ τον υπολογίζει για back up του Καλάθη, τότε έχει πολλές πιθανότητες να αποδειχτεί λίρα 100. Τρίτον, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να έχει ανάγκη από έναν παίκτη τύπου Τζέιμς που θα βάζει την μπάλα στο καλάθι. Ο Λεκαβίτσιους δεν αποτελεί αντί-Τζέιμς, άλλωστε δεν αποκτήθηκε για τη θέση αυτή. Αποτελεί τον παίκτη προσθήκη με χαρακτηριστικά που τόσο έλειψαν πέρυσι και τα οποία δεν μπορούσε να δώσει ούτε ο Αμερικανός, ούτε ο Μποχωρίδης, ούτε βεβαίως ο Παππάς που η φυσική του θέση είναι «2».

Όσον αφορά τον Ογκαστ, είναι ένα παιδί που έχει όλα τα προσόντα, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουμε ολοκληρωμένο δείγμα γραφής. Αθλητικός, γρήγορος με μεγάλα άκρα που θέλει δουλειά για να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Είναι ένας παίκτης γεμάτο ταλέντο που του λείπει η μπασκετική ωρίμανση που αποκτάται όσο δουλεύεις σε υψηλό επίπεδο και με καλούς προπονητές. Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να «κάψει» τον Ογκαστ και να γεμίσει τον κόσμο με προσδοκίες από την πρώτη χρονιά. Ο Πασκουάλ γνωρίζει πως πρέπει να δουλεύει αυτές τις περιπτώσεις, το ‘χει αποδείξει στην Ισπανία, και πρέπει να του δοθεί ο χρόνος για να το κάνει κι εδώ. 

Από ‘κει και πέρα, η παραμονή του Σίνγκλετον κρίνει πολλά. Το ιδανικό είναι ο Αμερικανός να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, γιατί διαφορετικά προκύπτει μεγάλη «τρύπα» στη θέση «4», κενό που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί με παίκτη ποιότητας. Ο Σίνγκλετον ήταν ο MVP σε μια μια χρονιά που ήταν non stop για τον ίδιο και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο φρέσκος μπορεί να είναι ύστερα από τις ανάσες που παίρνει το φετινό καλοκαίρι. Αν ο Σίνγκλετον παραμείνει τότε ο μεταγραφικός σχεδιασμός θα γίνει πιο εύκολος, αν πάλι αποχωρήσει θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να κάνει ασκήσεις επί χάρτου.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments