Οικονομία

Bloomberg: Έτοιμοι οι επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα

Bloomberg: Έτοιμοι οι επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές θα καλοδεχθούν την Ελλάδα στις αγορές. Τι αναφέρει για τις συζητήσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτοιμοι να καλοδεχθούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι οι επενδυτές σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, θεσμικοί επενδυτές δηλώνουν ότι θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Ένας από τους θεσμικούς επενδυτές που θα καλοδεχθεί την έκδοση ελληνικού ομολόγου είναι και η BlueBay Asset Management, που όπως δηλώνει στο Bloomberg, θα είναι αγοραστής των ελληνικών ομολόγων.

«Ήμασταν bullish για την Ελλάδα κατά το περασμένο έτος, περίπου» είπε ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εν λόγω εταιρείας, που κατέχει ήδη κάποια μακράς διάρκειας ελληνικά ομόλογα. «Έχουμε επίσης δημιουργήσει την άποψη ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Νιώθω σχετικά σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το δεύτερος εξάμηνο αυτού του έτους (2017)» είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή της ψυχολογίας σχετικά με την Ελλάδα -το επίκεντρο της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης- αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι οι χαμηλότερες, από τότε που ξέσπασε η κρίση. Και σε αυτό, πρέπει να προστεθεί και το ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ έστω κι αν μετέθεσαν για μετά τα μέσα του 2018 τις αποφάσεις, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Παρ’ όλο που η Αθήνα δεν έχει δηλώσει με βεβαιότητα ότι θα εκδώσει ομόλογα το 2017, πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μια βελτιωμένη οικονομία και μεγαλύτερη στήριξη από τους εταίρους της Ευρωζώνης, ενδέχεται να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξετάσει την επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές θα καλοδέχονταν μια έκδοση ελληνικού ομολόγου παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική του QE και της ελάφρυνσης του χρέους, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, αλλά και μια νέα ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα λένε ότι πρέπει να κατέχεις ελληνικά ομόλογα» λέει ο Mark Nash της Old Mutual Global Investors στο Λονδίνομ που αγόρασε 15ετή ελληνικά ομόλογα, μετά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο.

Επενδυτές όπως ο Nash και ο Dowding υποστηρίζουν ότι οι αγορές θα ενθουσιαστούν με ένα νέο 5ετές ομόλογο, εάν οι αποδόσεις του είναι μεταξύ του 4% και 5%. Σύμφωνα με το Bloomberg, στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.

Υπάρχει η άποψη πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές Ιουλίου, πριν η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επισημαίνεται ότι η έκθεση αναμένεται να αναφέρει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα, η Ελλάδα να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχει αρκετό χρόνο να… αφουγκραστεί την αγορά.

«Το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό. Έτσι υποθέτοντας ότι δεν θα κινηθούμε σε risk-off περιβάλλον, κάποιος θα μπορούσε λογικά να το περιμένει έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου» επεσήμανε ο George Zois της Mint Partners.  Ακόμα κι αν η κυβέρνηση επρόκειτο να εκμεταλλευτεί τις αγορές νωρίτερα, «το κεφάλαιο πιθανότατα θα ήταν επικείμενο», είπε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments