pagenews.gr / Κόσμος / Βραζιλία: Επεισόδια εναντίον της κυβέρνησης Τέμερ
Βραζιλία: Επεισόδια εναντίον της κυβέρνησης Τέμερ | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Ιουλίου 2017, 07:42 1 Ιουλίου 2017, 7:42

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι θα προκήρυσσαν γενική απεργία για την Παρασκευή, αλλά τελικά την ακύρωσαν πριν από μία εβδομάδα λόγω του ότι η συμμετοχή προοιωνιζόταν μικρή.

Αντίθετα με την προηγούμενη ευρεία κινητοποίηση, την 28η Απριλίου, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτούργησαν κανονικά στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας πλην της πρωτεύουσας Μπραζίλιας. Η κυκλοφορία στους δρόμους ωστόσο διεξαγόταν μετ’ εμποδίων καθώς διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, κυρίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Λάστιχα καίγονταν στις μεγαλύτερες λεωφόρους, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα που κάποια στιγμή είχαν φθάσει ακόμη και τα 70 χιλιόμετρα μήκος την ώρα αιχμής.

Στο Σάο Πάολο την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μια ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων προσπάθησε να στήσει ένα οδόφραγμα στο κέντρο της πόλης, αλλά διαλύθηκε από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονταν εναντίον δύο πακέτων μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση του Τέμερ: των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες αναμένεται να ψηφίσει η Γερουσία προσεχώς.

Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι τα μέτρα έχουν στόχο να βγει η Βραζιλία από την ύφεση, χαιρέτισε χθες την είδηση της μείωσης της ανεργίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από δυόμισι χρόνια αδιάκοπης ανόδου. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε εξαιρετικά υψηλό (13,3% τον Μάιο), με 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους να ζητούν εργασία, αλλά η μείωση της κατά 0,3% από τον Απρίλιο εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές. Ο Αντρέ Περφέιτου της εταιρείας Gradual σημείωσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς περί μιας «τάσης», διότι πρόκειται για μια «ακόμη πολύ μικρή» υποχώρηση του δείκτη.

Επρόκειτο μολαταύτα για μια ανάσα για τον πρόεδρο Τέμερ, ο οποίος προσμένει θετικά οικονομικά στοιχεία για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία παρά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μισέλ Τέμερ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για διαφθορά.

Το κατηγορητήριο διαβιβάστηκε την Πέμπτη στο Κογκρέσο, που θα αποφασίσει εάν θα πρέπει ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη ή η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. Για να συμβεί το πρώτο, θα πρέπει να το δώσουν τη συγκατάθεσή τους τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής, ώστε να μπορέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει τη διαδικασία. Πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια, μια επιτροπή θα πρέπει να δώσει τη γνωμοδότησή της, η οποία δεν είναι δεσμευτική.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για να αποσπάσει δωροδοκίες από τη γιγαντιαία εταιρεία βοδινού κρέατος JBS, με τη μεσολάβηση του πρώην βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες.

Ετικέτες: