Αυτοδιοίκηση

Τέσσερις ελληνικές πόλεις στο πρώτο Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων

Τέσσερις ελληνικές πόλεις στο πρώτο Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Καλαμάτα.

Ένα νέο Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ-JRC), την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Παρατηρητήριο, που συγκρίνει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών πόλεων στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα, θα βοηθήσει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, καθώς και τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, να εντοπίσουν τα τοπικά πλεονεκτήματα και τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση, όπως επίσης και να αντλήσουν διδάγματα.

Το Παρατηρητήριο είναι το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού σχεδίου που καλύπτει 168 πόλεις σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι διαθέσιμο ως διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο και παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν στις πόλεις και να έχουν πρόσβαση σε ένα πλούτο πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα μελετήθηκαν τέσσερις πόλεις: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Καλαμάτα.

Η Αθήνα έρχεται έβδομη σε «πολιτιστικό παλμό (δυναμισμό)» στην ομάδα XL, όπου κατατάσσονται 34 πόλεις, χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις της σε πολιτιστικούς χώρους και εγκαταστάσεις (πέμπτη). Η ελληνική πρωτεύουσα, όπως επισημαίνεται, διαθέτει πλουσιότατη ιστορική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (την Ακρόπολη των Αθηνών και τη μεσαιωνική Μονή Δαφνίου), και περίπου 150 θεατρικές σκηνές όπως το αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το οποίο φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται 14η σε «πολιτιστικό παλμό» στην ομάδα L των 36 πόλεων και οφείλει τη θέση της αυτή κυρίως στους πολιτιστικούς χώρους και εγκαταστάσεις της (ένατη). Επισημαίνεται ότι ο πολιτιστικός πλούτος της αποδεικνύεται από τα δεκάδες μουσεία, θέατρα, κέντρα καλών τεχνών και υπαίθρια μνημεία και γλυπτά, καθώς και από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Καλαμάτα είναι 15η στον «πολιτιστικό παλμό» στην ομάδα S-M των 64 πόλεων, πράγμα που οφείλεται κυρίως στους πολιτιστικούς χώρους και εγκαταστάσεις της (12η). Τονίζεται ότι η φήμη της ως πολιτιστικού προορισμού παρουσιάζει αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία, ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κατέχει ειδική θέση στον φεστιβαλικό χάρτη της Μεσογείου και ότι ήταν μια από τις επικρατέστερες υποψήφιες πόλεις για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η Πάτρα κατατάσσεται 33η στην ομάδα S-M, όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας στον δημιουργικό τομέα. Τονίζεται ότι η πόλη φιλοξενεί διάφορα μουσεία (όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης), ισχυρή ανεξάρτητη (indie) ροκ σκηνή και ένα δραστήριο θέατρο -το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας- το οποίο έχει ανεβάσει αναγνωρισμένες από την κριτική παραστάσεις, από αρχαίο δράμα έως διεθνές ρεπερτόριο.

Γενικότερα, το Παρατηρητήριο διαπιστώνει ότι η «ιδανική» Πολιτιστική και Δημιουργική Πόλη στην Ευρώπη θα ήταν ένα κράμα των πόλεων με τις καλύτερες επιδόσεις για κάθε δείκτη. Η πόλη αυτή θα διέθετε τους πολιτιστικούς χώρους και εγκαταστάσεις του Κορκ (Ιρλανδία), τη συμμετοχή στις πολιτιστικές δραστηριότητες, την ελκυστικότητα και τις θέσεις εργασίας στον δημιουργικό τομέα του Παρισιού (Γαλλία), τη διανοητική ιδιοκτησία και καινοτομία του Αϊντχόβεν (Ολλανδία), τις νέες θέσεις εργασίας στον δημιουργικό τομέα της Ουμέα (Σουηδία), το ανθρώπινο κεφάλαιο και την εκπαίδευση της Λουβέν (Βέλγιο), τον ανοικτό χαρακτήρα, την ανεκτικότητα και την αξιοπιστία της Γλασκόβης (Ηνωμένο Βασίλειο), τις τοπικές και διεθνείς συνδέσεις της Ουτρέχτης (Ολλανδία) και την ποιότητα της διακυβέρνησης της Κοπεγχάγης (Δανία). Από αυτές τις οκτώ πόλεις, οι πέντε έχουν λιγότερους από 500.000 κατοίκους (Κορκ, Αϊντχόβεν, Ουμέα, Λουβέν και Ουτρέχτη).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments