Αυτοδιοίκηση

Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας: Υποδειγματική η συνεργασία με τους δήμους, αν και η Περιφέρεια έχει το μικρότερο ΕΣΠΑ

Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας: Υποδειγματική η συνεργασία με τους δήμους, αν και η Περιφέρεια έχει το μικρότερο ΕΣΠΑ
Συνάντηση του Κώστα Μπακογιάννη με τους 25 δημάρχους και τη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωση Δήμων στην Λαμία.

Η μειωμένη χρηματοδότηση της Στερεάς Ελλάδας από τα κοινοτικά προγράμματα, ήταν το καθοριστικό ζήτημα που απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη με τους 25 δημάρχους και τη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωση Δήμων στην Λαμία.

Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι ανέδειξαν τις «τρομακτικές ελλείψεις σε υποδομές που υπάρχουν» και συγχρόνως περιορισμένους πόρους, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει το μικρότερο ΕΣΠΑ για την περίοδο από το 2014 έως το 2020. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια, τον τρέχοντα Ιούλιο οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί καλύπτουν το 73% του ΕΣΠΑ, τα έργα που έχουν ενταχθεί το 53%, ενώ οι υπογεγραμμένες συμβάσεις αφορούν το 25,5%. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, οι δηλωθείσες δαπάνες φτάνουν στο 17% του προγράμματος.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο κλείσιμο του 2017 οι συμβάσεις θα βρίσκονται στο 55% του προγράμματος και οι πληρωμές στο 21,5%.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Λουκάς Υπερήφανος, υπογράμμισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση, στο σύνολο να αναδείξει την υποχρηματοδότηση ενώ ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν σχέση με τα απορρίμματα και τις υποδομές. Ο κ. Υπερήφανος ζήτησε ακόμη την βοήθεια της Περιφέρειας στους μικρούς δήμους για την ωρίμανση μελετών.

Ο περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτήρισε «υποδειγματική» την συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων και σχολίασε λέγοντας ότι «είμαστε η εξαίρεση σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές». Ο κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μειωμένη χρηματοδότηση τονίζοντας ότι «είμαστε σύμμαχοι σε έναν κοινό αγώνα – μας ενώνει το γεγονός ότι είμαστε θύματα μιας στατιστικής στρέβλωσης, είμαστε θύματα της υποχρηματοδότησης, είμαστε θύματα του «Στόχου 2».

Είμαστε έτσι υποχρεωμένοι να έχουμε έτοιμα ώριμα έργα για να πηγαίνουμε στα υπουργεία και να ζητάμε χρηματοδότηση και συγχρόνως, όχι να επικαλούμαστε, αλλά να αποδεικνύουμε την ωριμότητα των συγκεκριμένων έργων» όπως είπε.

Αναφερόμενος στην αυτοχρηματοδότηση, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε την ανάγκη ανάδειξης του θέματος σε όλα τα επίπεδα και συγχρόνως ζήτησε περισσότερη ετοιμότητα για την απορρόφηση των πόρων και άμεση ωρίμανση των μελετών που βρίσκονται στα συρτάρια. Τέλος, δεσμεύτηκε για περισσότερη τεχνική στήριξη στους μικρούς δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments