Φρούριο το Παρίσι ενόψει της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Ιουλίου 2017, 16:05 11 Ιουλίου 2017, 16:05

Τουλάχιστον 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή για τις εκδηλώσεις της γαλλικής εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου.

Η αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται κυρίως κατά την παρέλαση που παραδοσιακά γίνεται στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, όπου θα παραστεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα «περιβάλλον αυξημένης τρομοκρατικής απειλής».

«Όλα τα σώματα θα κινητοποιηθούν» δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπουέ, μεταξύ αυτών και η ταξιαρχία έρευνας και επέμβασης (BRI) «που βρίσκεται σε επιφυλακή, έτοιμη για να αναλάβει δράση σε κάθε περιοχή της πρωτεύουσας».

Ο αρχηγός της αστυνομίας ωστόσο αρνήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο της άφιξης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που αναμένεται στο Παρίσι από την Πέμπτη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι συνιστά μια «σημαντική πρόκληση», που αποτέλεσε το αντικείμενο «του κοινού σχεδιασμού ασφαλείας μεταξύ των αμερικανικών και γαλλικών ομάδων».

Ο Ντελπουέ επισήμανε μονάχα σε μια συνέντευξη τύπου ότι θα αναπτυχθούν «λίγο περισσότερα (στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου) σε σύγκριση με πέρυσι, περί των 200- 300 επιπλέον στα Ηλύσια Πεδία».

Συνολικά, 3.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κληθούν να διαφυλάξουν την ασφάλεια της παρέλασης, με τη συνδρομή 2.500 πυροσβεστών. Στο κέντρο του Παρισιού, θα αναπτυχθούν μεταξύ 2.600 και 2.900 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Κάθε είσοδος στην ζώνη εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας περιμετρικά των Ηλυσίων Πεδίων θα προστατεύεται από «κιγκλιδώματα ή οχήματα που θα προφυλάσσουν το πλήθος από το ενδεχόμενο μια επίθεσης με αυτοκίνητο» εξήγησε ο Μισέλ Ντελπουέ, υπενθυμίζοντας τις πιο πρόσφατες επιθέσεις που στοχοθέτησαν την πρωτεύουσα. Τη δολοφονία του αστυνομικού Ξαβιέ Ζιζελέ στα Ηλύσια Πεδία την 20ή Απριλίου, την επίθεση εναντίον μιας αστυνομικής περιπόλου στην Παναγία των Παρισίων την 6η Ιουνίου και την επίθεση εναντίον ενός βαν της αστυνομίας την 19η Ιουνίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Επιπλέον, ένα σύστημα για την αποτροπή πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που χρησιμοποιήθηκε ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, έχει τεθεί σε λειτουργία, με δυνατότητες ανίχνευσης και παρεμβολής των αεροσκαφών και στόχο την «αναχαίτισή» τους. Επιπροσθέτως, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που διέθεσε η πολεμική αεροπορία, θα επιτρέπει να υπάρχει «μια γενική εικόνα, και να παρακολουθούνται ευρύτερα οι μετακινήσεις του πλήθους».

Ετικέτες: