Νεκρός ο ηγέτης του ISIS – Το ανακοίνωσαν μαχητές του Χαλιφάτου | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Ιουλίου 2017, 09:52 11 Ιουλίου 2017, 9:52

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, επικαλούμενο πηγές στην ιρακινή επαρχία Νινευή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του «νέου χαλίφη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, επικαλούμενο πηγές στην επαρχία Νινευή, είχε μεταδώσει ότι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν έναν ιμάμη επειδή κατά τη διάρκεια της προσευχής είχε αναφερθεί στον υποτιθέμενο θάνατο του Αλ Μπαγκντάτι.

Στις 16 Ιουνίου το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αλ Μπαγκντάντι πιθανώς να σκοτώθηκε μετά από επιδρομή ρωσικών μαχητικών σε αρχηγείο του «Ισλαμικού Κράτους» σε νότιο προάστιο της de facto πρωτεύουσάς του, της Ράκα στα τέλη Μαϊου και ότι προσπαθούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία μέσω διαφόρων διαύλων.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Ιουνίου, εκπρόσωπος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του ISIS ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης του «χαλιφάτου» σκοτώθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ «σίγουρα θα καλωσόριζαν τον θάνατο του αλ Μπαγκάντι, αλλά δεν έχουμε οριστική απόδειξη που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή η πληροφορία είναι ακριβής».

Δύο οι πιθανοί διάδοχοι 

Επικρατέστεροι πάντως για την διαδοχή του είναι, σύμφωνα με ειδήμονες σε θέματα ισλαμικών ομάδων, οι δύο υπαρχηγοί του, αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ.

Πρόκειται για τους Ιγιάντ αλ Ομπέιντι, ‘υπουργό πολέμου’ του ‘ισλαμικού κράτους’ και Αγιάντ αλ Τζουμαϊλι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ωστόσο, και οι δύο στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαιτεί ο τίτλος: δεν έχουν ιερατικές περγαμηνές και αντίστοιχη αναγνώριση και δεν κατάγονται από τη γενιά του Προφήτη.

Ετικέτες: