Βιβλίο

Η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία της Γαλλίας

Η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία της Γαλλίας
Ο François Roux γράφει ένα μεγάλο μυθιστόρημα για τη σημερινή Γαλλία. Πρωταγωνιστές είναι τέσσερις φίλους που το 1981 ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους. Τριάντα ένα χρόνια αργότερα, τι έχει απομείνει από τα όνειρά τους;

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Πολ, ο Ροντόλφ, ο Μπενουά και ο Τανγκί είναι δεν είναι δεκαοχτώ χρονών. Σε αυτή την ηλικία, κάθε προσδοκία είναι επιτρεπτή. Ο Μπενουά, παιδί αγροτικής οικογένειας, ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Ροντόλφ, γιος κομμουνιστή εργάτη, πολιτικοποιημένος και άριστος μαθητής, φιλοδοξεί να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Πολ, μέτριος μαθητής, γόνος αστικής οικογένειας, θέλει να μπορεί να ζει με την ομοφυλοφιλία του και να γίνει ηθοποιός στο Παρίσι. Και ο Τανγκί, η μητέρα του οποίου διευθύνει μόνη μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, θέλει να πετύχει στον κόσμο των επιχειρήσεων, να ανέβει κοινωνικά.

Η «Ακαθάριστη εθνική ευτυχία» αποτελεί, μέσα από τα διασταυρούμενα πεπρωμένα τεσσάρων παιδικών φίλων, μια κοινωνική, πολιτική και συναισθηματική τοιχογραφία της Γαλλίας των τελευταίων τριών δεκαετιών. Μυθιστόρημα μύησης, χρονικό γενεών: ο Francois Roux κερδίζει το στοίχημα της ανάμειξης του ιδιωτικού στοιχείου με την επικαιρότητα μιας εποχής, το κλίμα της οποίας ανασυνθέτει με εντυπωσιακή οξυδέρκεια και ακρίβεια. Το μυθιστόρημα συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες πολλών λογοτεχνικών βραβείων, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Γάλλων Βιβλιοπωλών.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Η χώρα ήταν, χωρίς υπερβολή, χωρισμένη στα δύο. Κάμποσους μήνες τώρα –και σε ολόκληρη τη Γαλλία– όλοι έβριζαν και επιδίδονταν σε εικασίες και προγνωστικά με τον ίδιο ακριβώς ζήλο και την ίδια κακοπιστία, είτε ήταν αριστεροί είτε ήταν δεξιοί. Εγώ, ο Πολ Σαβιντάν, δεκαεπτά ετών και επτά μηνών, δεν αισθανόμουν ότι με αφορούσαν σε τίποτα αυτές οι προεδρικές εκλογές. Ακόμα κι αν ηλικιακά είχα το δικαίωμα της ψήφου, ποτέ δεν θα υπέβαλλα τον εαυτό μου σε μια τόσο, όπως πίστευα, αφόρητα βαρετή δοκιμασία. Την πολιτική την κρατούσα σε απόσταση ασφαλείας, διατηρώντας μέσα μου ένα ακαθόριστο αίσθημα αποστροφής και δυσπιστίας. Ένα αίσθημα που θα μου ήταν δύσκολο να σας δικαιολογήσω, αλλά που μου έδινε τη δυνατότητα να γαντζωθώ από κάπου, καθώς πήγαινα κόντρα στο ρεύμα, πράγμα που, σε τούτη την ανεμοδαρμένη περιοχή της Βρετάνης όπου ζούσα, θα μπορούσε να θεωρηθεί και αποκοτιά. Με τον ίδιο τρόπο που είχα χάσει τον Μάη του ’68 λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, θα έχανα και τούτη τη 10η Μαΐου 1981, όπως και πολλούς άλλους μελλοντικούς Μάηδες, έχοντας πάντοτε εξαιρετικούς λόγους για κάτι τέτοιο. Αυτό επρόκειτο άλλωστε να αποτελέσει, με το πέρασμα του χρόνου, ένα από τα σταθερά χαρακτηριστικά του ταμπεραμέντου μου, το να τοποθετώ δηλαδή διαρκώς τον εαυτό μου έξω από το κάδρο των γεγονότων που σημαδεύουν τον κόσμο, τόσο τον δικό μου όσο και των άλλων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, στην οποία θα ήταν πολύ πρόωρο να επεκταθώ».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο François Roux γεννήθηκε το 1957 στο Lannion της Γαλλίας. Σπούδασε μαθηματικά, πήρε πτυχίου μηχανικού και σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών φιλμ. Έχει γράψει τρία θεατρικά έργα κι έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα.

ΤΙΤΛΟΣ: Η ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: François RouxΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μανώλης ΠιμπλήςΕκδόσεις ΠόλιςΣελ.: 734Τιμή: 20,00 €.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments