Οικονομία

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ζητάει επίσημα η Κομισιόν

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ζητάει επίσημα η Κομισιόν
Για εντυπωσιακό γεγονός έκανε λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το έλλειμμα που μετατράπηκε σε πλεόνασμα. "Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Θεωρώ ότι, πλέον, μπορείς να εμπιστευτείς την Ελλάδα", σημείωσε.

Την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για πρώτη φορά από το 2009 ανακοίνωσε και επισήμως ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ευχάριστο γεγονός.

«Το 2009 το έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Επτά χρόνια αργότερα το 2016 αυτό το τεράστιο έλλειμμα μετατράπηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό» επισήμανε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα από τη λιτότητα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Σύμφωνα με τον Επίτροπο η Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο αξιόπιστη χώρα. Ερωτηθείς για το αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Επίτροπος Οικονομικών είπε ότι δεν είναι ρόλος του να κάνει πρόγνωση πότε θα αποκτήσει η χώρα πρόσβαση.

«Είναι προφανώς το επόμενο βήμα, σημείωσε. Οι επενδυτές πήραν δυο ισχυρά σήματα με την εκταμίευση της δόσης και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Θεωρώ ότι, πλέον, μπορείς να εμπιστευτείς την Ελλάδα. Αν η σημερινή κίνηση δεν αποτελεί μία ευχάριστη είδηση, τότε δεν γνωρίζω τι είναι ευχάριστο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος για ακόμα μία φορά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης». Επίσης, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Ιουλίου όπου και θα έχει επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τσίπρας: Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ελληνική Οικονομία επιστρέφει με σταθερά βήματα

Σχολιάζοντας τις θετικές για την ελληνική Οικονομία εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «σε πείσμα των καταστροφολόγων της ΝΔ καθώς και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ελληνική Οικονομία επιστρέφει με σταθερά βήματα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που χάθηκε από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης το 2010 και ανακτά το χαμένος έδαφος της πενταετίας 2010 – 2015». «Η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018» αναφέρει περαιτέρω το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε σχολιάσει ότι «οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα». «Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον» τόνισε ο ίδiος.

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΝΔ αναφέρει τα εξής: 

«Σήμερα τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης. Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα. Θυσίες, που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν από το 2010 είχαμε ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής με συγκράτηση δαπανών αντί για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι συστάσεις διεθνών οργανισμών και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υποδείκνυαν.

Πρόσθετες θυσίες, που θα μπορούσαν να είχαν τερματιστεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015, όπως αποδεικνύει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015). Σύμφωνα με αυτή, οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) και, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου.

Δυστυχώς, σήμερα, ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια. Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments