Ελλάδα

Ο δήμαρχος Λέσβου κάνει νέα έκκληση για αποσυμφόρηση

Ο δήμαρχος Λέσβου κάνει νέα έκκληση για αποσυμφόρηση
Αφορμή για να επανέλθει το αίτημα για λύση του θέματος των μεταναστών, τα επεισόδια που ξέσπασαν την προηγούμενη Δευτέρα στο hotspot στη Μόρια.

Με μία ακόμη επιστολή απηύθυνε έκκληση χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας την αποσυμφόρηση του νησιού από τους χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί για μήνες.

Αφορμή για να επανέλθει το αίτημα για λύση του θέματος των μεταναστών, τα επεισόδια που ξέσπασαν την προηγούμενη Δευτέρα στο hotspot στη Μόρια (κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης) όσο και το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν φτάσει στο νησί 98 άτομα που διασώθηκαν από δύο ξεχωριστά σκάφη. Από τις αρχές της εβδομάδας έως χθες το πρωί επισήμως έχουν καταγραφεί 313 άτομα που έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας όταν η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει μετανάστη από την Αϊτή του οποίου το αίτημα ασύλου είχε απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και άρα έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία. Λίγη ώρα αργότερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά εντός του hotspot και, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής, κάηκαν κάηκαν έξι κοντέινερ, μια μεγάλη σκηνή συνάθροισης και μια μικρή σκηνή.

«Τεράστιο πλήγμα»

Ο κ. Γαληνός στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις που υποδαυλίζονται από την πολύμηνη αναμονή. Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια, ο δήμαρχος διαπιστώνει ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

«Δυστυχώς, ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία, την οποία εξέφραζα επανειλημμένως σε σχετικές επιστολές μου σχετικά με τη γενικότερη επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με σκοπό την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, επιβεβαιώνονται. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στη Λέσβο, όπου αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ανοικοδομήσουμε την εικόνα του νησιού μας, τέτοια μεθοδευμένα επεισόδια αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία», τονίζει. Οπως εξηγεί, όταν συμβαίνουν επεισόδια στη Μόρια δημιουργείται η εντύπωση ότι φλέγεται ολόκληρο το νησί, ενώ η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να ζει συνέχεια υπό την ομηρία ενδεχόμενων επεισοδίων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι πολύ μεγάλες. Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την αλληλεγγύη του τονίζοντας ότι μια χώρα υποδοχής δεν μπορεί να επωμίζεται ένα διεθνές ή ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης, ο υπουργός ανέφερε: «Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει έναν ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες και έναν νόμιμο δρόμο για τους μετανάστες», επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας όσον αφορά τη μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments