Πολιτισμός

Απεβίωσε ο Νομπελίστας συγγραφέας Λιου Σιαομπό

Απεβίωσε ο Νομπελίστας συγγραφέας Λιου Σιαομπό
Έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ.

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης συγγραφέας, διανοούμενος και ακτιβιστής Λιού Σιαομπό, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λιου Σιαομπό νοσηλευόταν καθώς έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ, ενώ προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας ειρήνης ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λιου, ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ, ενώ προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

«Βρίσκουμε βαθιά ενοχλητικό το γεγονός πως ο Λιου Σιαόμπο δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υποδομή, όπου θα μπορούσε να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη, προτού επιδεινωθεί η αρρώστια του».

Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις-Άντερσεν, επιρρίπτοντας ευθύνες για τον πρόωρο θάνατο του νομπελίστα στην κινεζική κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments