Διεθνή

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την πρόσκληση Τραμπ στη Γαλλία

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την πρόσκληση Τραμπ στη Γαλλία
Υπενθύμισε πως οι δύο χώρες έχουν ιστορική σχέση.

Την απόφασή του να προσκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Γαλλία με την ευκαιρία των εορτασμών της 14ης Ιουλίου υπερασπίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά επιθυμεί «να γιορτάσει μια αδιασάλευτη σχέση στον τομέα της ασφάλειας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ouest-France και στις γερμανικές του ομίλου Funke υπογράμμισε ότι Γαλλία και ΗΠΑ «συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο σύγκλισης: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ζωτικής σημασίας συμφερόντων μας. Είτε είναι στη Μέση ή την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι υποδειγματική».

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «οι πρώτοι μας εταίροι σε ό,τι αφορά τις Πληροφορίες, τη στρατιωτική συνεργασία, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας», ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική εταιρική σχέση».

«Γι’ αυτό τον λόγο προσκάλεσα τον Ντόναλντ Τραμπ για την 14η Ιουλίου, για να γιορτάσουμε την εμπλοκή στον (Α’ Παγκόσμιο) πόλεμο στο πλευρό μας των αμερικανικών στρατευμάτων πριν 100 χρόνια, να τους αποτίσουμε φόρο τιμής και να γιορτάσουμε μια σχέση που είναι αδιασάλευτη στον τομέα της ασφάλειας», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ», τόνισε ο Μακρόν. Παράλληλα, εκτίμησε επίσης ότι «ο δυτικός κόσμος έχει διασπαστεί μετά την εκλογή» του Τραμπ και αναφέρθηκε «στις διαφορές», κυρίως «στη διαφωνία για το κλίμα».

«Λυπάμαι για αυτό, μάχομαι εναντίον του με ισχύ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δεσμεύθηκε «να κάνω τα πάντα για να πείσω τις πόλεις, τις Πολιτείες, τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να μας ακολουθήσουν. Οι Αμερικανοί θα είναι ουσιαστικά μέσα στη Συμφωνία του Παρισιού, είτε το επιθυμεί το ομοσπονδιακό κράτος είτε όχι, χάρη σε αυτή την πολύ ισχυρή τοπική κινητοποίηση».

«Επιθυμώ να υπερασπιστούμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Ο προστατευτισμός είναι λάθος, είναι ο δίδυμος αδελφός του εθνικισμού και οδηγεί στον πόλεμο», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments