Πολιτισμός

“Έφυγε” ο Γιάννης Καλατζής

“Έφυγε” ο Γιάννης Καλατζής
Σε ηλικία 74 ετών πέθανε ο Γιάννης Καλατζής, ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές στις δεκαετίες '60 και '70.

Η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά συνεργάστηκε με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη και αργότερα η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται.

Είχε μια παραγωγική συνεργασία με μεγάλους συνθέτες, όπως οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός και Γιώργος Κατσαρός. 

Ερμήνευσε επίσης κομμάτια σημαντικών στιχουργών, μεταξύ των οποίων οι Μάνος Ελευθερίου, Πυθαγόρας, και Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ορισμένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που είχε πει ήταν τα εξής: Σ΄ αγαπώ – σ΄ αγαπώ, Αν θυμηθείς πως σ΄ αγαπώ, Παραμυθάκι μου, Παποράκι του Μπουρνόβα, Δελφίνι δελφινάκι, Ένας πλάι στον άλλο, Η γοργόνα, Η δουλειά κάνει τους άντρες, Ο Κουταλιανός, Το παλιό ρολόι, και Ω τι κόσμος μπαμπά.

Συμμετείχε σε δίσκους μαζί με τραγουδιστές όπως οι Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Μαρίζα Κωχ, Λίτσα Διαμάντη και Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες.

Το τελευταίο του άλμπουμ προτού αποσυρθεί ήταν το 1984, ωστόσο το 1985 πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. 

Το 2000 κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.

Ήταν ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής του και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί από νεότερους τραγουδιστές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments