pagenews.gr / Πολιτική / Βασιλική Θάνου: Ενοχλεί η μάχη μου κατά της διαπλοκής
Βασιλική Θάνου: Ενοχλεί η μάχη μου κατά της διαπλοκής | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Ιουλίου 2017, 13:35 14 Ιουλίου 2017, 13:35

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κα Βασιλική Θάνου, εξαπέλυσε σε συνέντευξή της επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και άφησε αιχμές κατά δικαστικών μετά από όσα έχουν ειπωθεί για τον διορισμό της.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 και την Γιάννα Παπαδάκου, η κα Θάνου αναφέρθηκε για πρώτη φορά και όχι μόνο στο διορισμό της, αλλά κυρίως στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και δεν δίστασε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία. «Τους ενοχλεί ή τους φοβίζει αυτή η συνεργασία, επειδή απέδειξα ότι πιστεύω στην μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς». Μάλιστα, καταλόγισε «ανειλικρίνεια και δήθεν αγωνία» στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες τοποθετήσεις. «Οι αντιδράσεις τους πέφτουν στο κενό, εκτίθενται», πρόσθεσε η κα Θάνου.

Ερωτηθείσα για τον λόγο που δέχθηκε την πρόταση από το Μέγαρο Μαξίμου, η κα Θάνου απάντησε: «Φανταζόμουν ότι θα υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, οι οποίες είναι πάντα από τα ίδια πρόσωπα, αυτό όμως δεν θα το σχολιάσω παραπάνω. Αποδέχτηκα τον πρόταση του πρωθυπουργού για να αναλάβω την διεύθυνση της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργικού γραφείου διότι θέλω να εξακολουθήσω να υπηρετώ από μια κρατική, θεσμική θέση προσφέροντας την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα στα 42 χρόνια της δικαστικής μου σταδιοδρομίας».

Όσον αφορά τις απολαβές της υπό τη μορφή των οδοιπορικών, η κα Θάνου ερωτηθείσα σχετικά απάντησε ότι:  «Κανείς δεν δικαιούται να καταλογίζει "συναλλαγή ή πελατειακή σχέση" μεταξύ εμού και της κυβέρνησης γιατί τις υπηρεσίες μου αυτές τις παρέχω χωρία καμία αμοιβή. Οι μόνες αποδοχές που θα έχω είναι η σύνταξή μου από το δικαστικό σώμα, οι οποίες είναι λίγο πάνω από τις 2.000 ευρώ μηνιαίως. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ανοησία από αυτούς που το είπαν (σ.σ ότι θα παίρνει οδοιπορικά, κάτι πάντως που αναφέρεται στο ΦΕΚ).

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι τους είναι πολύ ενοχλητικό ή ότι τους φοβίζει η συνεργασία γιατί απέδειξα και από την προηγούμενη θητεία μου ότι έδωσα μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, την οποία κάνει και η κυβέρνηση ίσως για άλλους λόγους, δεν μπορώ να μπω στο δικό τους μυαλό. Θεωρώ ότι ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων δεν δικαιούνται να κάνουν αυτή την κριτική. Είναι τελείως ανειλικρινής η κριτική αυτή που κάνουν. Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός. 

Αιχμές και κατά των δικαστικών 

Στη συνέντευξή της η κυρία Θάνου άφησε αιχμές κατά δικαστικών. Μάλιστα υποστήριξε πως είναι επιτρεπτό να γίνεται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, στηρίζοντας τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης.

«Κριτική είναι επιτρεπτό να γίνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Όταν κανείς υπερβαίνει τα όρια και η κριτική αυτή δεν είναι επιστημονική κριτική ή ηθικού μέρους κριτική ή είναι κριτική κατά τρόπο απρεπή, τότε θα έπρεπε να αποφεύγεται.

 Η κριτική αυτή από πλευράς πολιτικών είναι ότι δεν μπορούν να μπουν και στη θέση δικαστών. Πολλές φορές ο δικαστής κρίνει μόνο με το γράμμα του νόμου και δεν προχωρεί περισσότερο να δει τις πολιτικές, κοινωνικές και λοιπές προεκτάσεις. Κατά την άποψη μου, ναι (θα έπρεπε να το κάνει)».


ΝΔ: Άξια τα οδοιπορικά της

Οι αναφορές της κ.Θάνου στη ΝΔ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΝΔ σημειώνει: «Η σύμβουλος του πρωθυπουργού κυρία Θάνου δίνει δείγματα γραφής στον προϊστάμενό της και επιβεβαιώνει τα κριτήρια του διορισμού της με επιθέσεις εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αποδεικνύει ότι προσελήφθη στο Μαξίμου για το ιστορικό της. Ιστορικό που δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση έχει δράσει.

Άξια τα οδοιπορικά της…». 

Ποτάμι: Ο δικαστής όχι μόνο πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αλλά και να φαίνεται

«Η κυρία Θάνου λέει ότι «ουδείς δικαιούται να καταλογίζει συναλλαγή ή πελατειακή σχέση μεταξύ της ίδιας και της κυβέρνησης».

Πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν η ανάδειξή της στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου ήταν κυβερνητική επιλογή, όταν λειτούργησε ως κυβερνητικός υποστηρικτής κι όταν την επομένη της συνταξιοδότησή της και ύστερα από την γενική κατακραυγή δεν παρατάθηκε η παραμονή της στο δικαστικό σώμα, διορίστηκε επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού; Όλα αυτά τι δείχνουν;

Δεν δείχνουν πολιτική συναλλαγή και πελατειακή σχέση και μάλιστα όταν η κυρία Θάνου ήταν εν ενεργεία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου; Γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι η συμφωνία έκλεισε τις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από την αποχώρησή της. Ο δικαστής όχι μόνο πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αλλά πρέπει να φροντίζει να το δείχνει κιόλας».

Ετικέτες: