Διεθνή

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει τον διορισμό των δικαστικών

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει τον διορισμό των δικαστικών
Το κοινοβούλιο της Πολωνίας ψήφισε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση, και ειδικότερα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να διορίζει δικαστικούς λειτουργούς χωρίς τη συγκατάθεση των δικαστικών σωμάτων.

Πρόκειται για μια νομοθετική πράξη που ξεσήκωσε σφοδρό κύμα αντιδράσεων στη χώρα, καθώς, όπως σημειώνουν η αντιπολίτευση και ενώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επηρεαστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης ισχυρίζονται πως ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επειδή ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι διεφθαρμένος και υπηρετεί μόνο την ελίτ. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας, για να γίνει νόμος του κράτους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες επειδή το σημερινό σύστημα διορισμού δικαστών είναι "αντιδημοκρατικό".

"Θέλουμε να σταματήσουμε τη διαφθορά και να εισαγάγουμε το οξυγόνο της δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη, επειδή η Πολωνία είναι μια δημοκρατία που βασίζεται στο κράτος δικαίου. Δεν πρόκειται για αυθαιρεσία", σημείωσε ο υπουργός.

Η αντιπολίτευση, όμως, επιμένει πως με αυτόν τον νόμο η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίζει δικαστικούς προσκείμενους σε αυτήν, καταπατώντας μία από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, τη διάκριση των εξουσιών.

Σημειώνεται πως από το 2015, όταν το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης ανήλθε στην εξουσία, έχει λάβει αποφάσεις που προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να αρνηθεί την υποδοχή προσφύγων, με την Κομισιόν να ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον της για παράβαση των Συνθηκών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments