Το Barbaros άλλαξε ρότα ξαφνικά: Πλέει ανοικτά της Πάφου με κατεύθυνση τα οικόπεδα 5 και 6 | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Ιουλίου 2017, 08:17 15 Ιουλίου 2017, 8:17

Την επιλογή της διαρκούς πρόκλησης έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, από έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές, αργά το βράδυ της Παρασκευής το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία έτσι θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ αρκετά μίλια μακριά από το σημείο που έχει εγκατασταθεί στο oικόπεδο 11 το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία TOTAL.

Η Τουρκία έχει εκφράσει απευθείας αμφισβήτηση για τα oικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας με βάση την παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι το πρωί πάντως δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του BARBAROS στην περιοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι παράνομη, μια και η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX στην περιοχή ανήκει στην Κύπρο, ούτε βέβαια θα μπορούσε να εκδοθεί NAVTEX για περιοχή που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ.


Η πορεία του Barbaros

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρακολουθούνται στενά και από την Γαλλία, λόγω και της εμπλοκής του γαλλικού κολοσσού TOTAL στις έρευνες στο οικόπεδο 11.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mignatiou.com, την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

Τι αμφισβητεί η Τουρκία;

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έχει δηλώσει ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή αποκλειστική ζώνη σε τρία επίπεδα:

· Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 βρίσκεται σε αιγυπτιακά ύδατα.

· Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα.

· Θεωρεί επίσης ότι τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι «αδειοδοτημένα» από το ψευδοκρατος για έρευνες από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Ετικέτες: