Εργαστήρια της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Ιουλίου 2017, 18:50 19 Ιουλίου 2017, 18:50

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, τα Εργαστήρια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (ΚΟΙΠΑΠ) με θέμα: Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο. Η δράση απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου, έριξε αυλαία στις 14 Ιουλίου, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η γιορτή λήξης (6:30 – 8:00, το απόγευμα) για όλα τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος δημιουργήθηκαν 21 ευφάνταστα Εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν 40 διαφορετικά παιδιά, που οι επαναληπτικές παρουσίες τους έφτασαν στον αριθμό 287! Τα παιδιά έμαθαν καινούρια πράγματα, άκουσαν, είπαν, μοιράστηκαν, έπαιξαν, έγραψαν, αυτοσχεδίασαν, χόρεψαν! Ειδικότερα:

Καλλιτεχνήματα με πηλό από τους μικρούς δημιουργούς και τα μεγάλα γεγονότα του 19ου & 20ου αιώνα

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, τα παιδιά έπλασαν με πηλό καλλιτεχνήματα που θα τα θυμούνται για πολλά χρόνια, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, μυήθηκαν μέσα από το παιχνίδι στην υψηλή τέχνη της κεραμικής, ενώ οι μικροί δημιουργοί υπόγραψαν τα έργα τους πριν μπουν στον "φούρνο" για να αποκτήσουν την οριστική τους μορφή.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, το εργαστήριο του Προγράμματος είχε θέμα: Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο; Ήταν στην πράξη ένα "βάπτισμα" στη φιλοσοφία για το σημαίνον και το σημαινόμενο, και όχι μόνο. Ποια είναι η αλήθεια; Αυτή που αισθανόμαστε; Αυτή που φαίνεται με την πρώτη ματιά; Ή μήπως… πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο ή να ψάξουμε για να ανακαλύψουμε την αλήθεια των πραγμάτων;

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια διαδρομή μέσα στον χρόνο εστιάζοντας στα μεγάλα γεγονότα του τέλους του 19ου και του 20ου αιώνα για να αντιληφθούν τα παιδιά πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας, πόσο έχουμε προοδεύσει, πόσο καλά επικοινωνούμε, πως αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης Πεύκης ακούστηκαν επίσης τα τραγούδια του Σαββόπουλου "Εμείς του ’60 οι εκδρομείς" και το "Μην πετάξεις τίποτα!". Δραματοποιήθηκε το μικρό διήγημα του Umberto Eco και έπειτα ακούστηκε για αποχαιρετισμό "Το Καλοκαίρι" του ανεπανάληπτου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου. Τα παιδιά προβληματίστηκαν ευχάριστα και έγραψαν κείμενα με ευαισθησία και φαντασία.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 οι φάροι στη θάλασσα αφηγήθηκαν ιστορίες στα παιδιά, φουρτούνες και στοιχειά της θάλασσας πάλεψαν με ναυτικούς, ενώ ο ποιητής Νίκος Καββαδίας τραγούδησε τα πάθη των θαλασσινών. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα συνεπαρμένα αυτοσχεδίασαν και ζωγράφισαν τους δικούς τους φάρους.

Ο αστρολάβος… η πυξίδα, οι πειρατές και οι κουρσάροι!

Στο δημιουργικό καλοκαίρι που προσέφερε η Δημοτική Βιβλιοθήκη τον Ιούνιο 2017 και στις αρχές του επόμενου μήνα, στο εργαστήριο emoticons τα σημεία στίξης, γράμματα και αριθμοί έγιναν σιγά – σιγά εκφράσεις προσώπων? Στην αρχή τα παιδιά παριστάνοντας διάφορα ζώα οδηγήθηκαν στην παντομίμα για να εκφράσουν συναισθήματα (χαρά, φόβο, απόγνωση, κρύο, ζέστη, αμηχανία κ.λπ).

Και δεν είναι μόνον αυτά? στην ?Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης Πεύκης? τα παιδιά άκουσαν για τα σημεία του ορίζοντα, τους αστερισμούς και τους ανέμους. Την Όστρια, τον Γαρμπή, τον Σιρόκο. Έμαθαν πώς ταξίδευαν τα παλιά χρόνια με τον αστρολάβο, κι αργότερα την πυξίδα. Φαντάστηκαν τους πειρατές και τους κουρσάρους, τον Μαγγελάνο, το Βάσκο ντα Γκάμα και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η εθελόντρια Μαρία Μαρή διάβασε Καββαδία, Σεφέρη, Καρκαβίτσα, Βάρναλη, η Βιβλιοθήκη πλημμύρισε θάλασσα. Τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν βάρκες και βαρκάκια, αυτοσχεδίασαν και τέλος τραγούδησαν: ?Ήταν ένα μικρό καράβι…?. Ιδιαίτερη συνάντηση τα ταξίδια στα βιβλία! Τα παιδιά έψαξαν τη λέξη – κλειδί που θα τα οδηγήσει στην επόμενη ιστορία – στην επόμενη περιπέτεια, στον επόμενο αυτοσχεδιασμό!

Όπως επισημαίνει σχετικά ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης: «Οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι που μας μπολιάζουν με μία σειρά από στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος νους και η ψυχή προκειμένου η προσωπικότητα να είναι συγκροτημένη. Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες που με την πολύτιμη βοήθειά τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της ?Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017? στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Άννα Ασπραδάκη τονίζει: «Με πολύ αγάπη και πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά του Δήμου μας προχωρήσαμε και φέτος, για άλλη μια χρονιά, τη συνεργασία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Οι μικροί φίλοι του ΚΟΙΠΑΠ και της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης έφτιαξαν κατασκευές, γνώρισαν τα σημεία στίξης, συνάντησαν τα ?τέρατα? των παραμυθιών και των μύθων, έμαθαν για τους φάρους, τη θάλασσα και τους θαλασσινούς, μυήθηκαν στην κεραμική τέχνη, ζωγράφισαν, εκφράστηκαν και αυτοσχεδίασαν με πολύ κέφι και φαντασία, έμαθαν για τα μεγάλα γεγονότα του 19ου και του 20ου αιώνα. Όλα αυτά τα πετύχαμε χάρη στην πολύτιμη αρωγή των εθελοντών μας, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς!?.

Με τη σειρά του ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηλίας Πολλάτος αποδίδει τα εύσημα στους εθελοντές του Προγράμματος και συνεχίζει: ?των οποίων η συμμετοχή και η προσφορά τους υπήρξε (και φέτος) συγκινητική. Μοίρασαν την αγάπη τους και εισέπραξαν τα χαμόγελα των παιδιών μας. Αυτό ήταν το δώρο τους!.

Θερμό ευχαριστώ από τον Δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη, την Πρόεδρο του ΚΟΙΠΑΠ Άννα Ασπραδάκη και τον υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λυκόβρυσης Πεύκης Ηλία Πολλάτο στον εθελοντή Γιώργο Σιτώτη και στις εθελόντριες:

Ελευθερία Βούλγαρη
Ζωή Λυμπεροπούλου
Δέσποινα Καραβά – Μαλαβάζου
Χριστίνα Μαλαβάζου
Ελένη Μανδαμαδιώτου
Μαρία Μαρή
Δάφνη Μπουραντά
Στέλλα Χριστομόγλου
Εύη Ψύκου – Παναγοπούλου