Ελλάδα

Σεισμός στην Κω: Δύο νεκροί και ένας ακρωτηριασμένος (pics)

Σεισμός στην Κω: Δύο νεκροί και ένας ακρωτηριασμένος (pics)
Σε Κρήτη και Αθήνα οι σοβαρά τραυματίες. Σοβαρές ζημιές στο νησί. Στα δύο έχει κοπεί το λιμάνι.

Το πρωί της Παρασκευής βρήκε το νησί της Κω να μετρά τις πληγές του μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τον σεισμό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν. Επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, με την κατάστασή τους να είναι αρκετά κρίσιμη. Ένας εξ αυτών έχει ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα.

Ακόμη τρεις σοβαρά τραυματίες, μία Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.Θύματα του σεισμού είναι δύο τουρίστες, ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 29χρονος Σουηδός. Και οι δύο διασκέδαζαν σε μπαρ του νησιού, με τοίχο να πέφτει και να τους καταπλακώνει.

Ζημιές σε όλο το νησί

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατ’ εντολήν του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Γλυνός ανέφερε πως με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών, ενώ τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Στα δύο κόπηκε το λιμάνι

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στο λιμάνι της Κω, το οποίο άνοιξε στα δύο, με αποτέλεσμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 2», να μην μπορεί να προσεγγίσει. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά προς Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολύμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστιχάρι της Κω. 

Επίσης, το «Blue Star Paros» δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το «Blue Star Paros» συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

«Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στην Κω, πολύ περιορισμένες οι επιπτώσεις του σεισμού στα κτίρια»

«Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και μετέχει σε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταγράψει τις ενέργειες που θα γίνουν στη συνέχεια, ώστε να επανέλθει το νησί σε κανονικότητα.

Ο κ. Καπάκης διευκρίνισε ότι η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι».

«Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» σημείωσε ο κ. Καπάκης προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή ζημιές.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Κω ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι δύτες εξετάζουν τις ζημιές που έχει υποστεί, ενώ αντίστοιχο έλεγχο θα κάνει και άλλο κλιμάκιο, με στόχο «πολύ γρήγορα τουλάχιστον ένα μέρος του λιμανιού να δοθεί στη λειτουργία», ενώ σημείωσε ότι «το αεροδρόμιο θα λειτουργεί κανονικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments