Πολιτική

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 3 δισ. από τις αγορές

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 3 δισ. από τις αγορές
Με επιτόκιο 4,625%. Μαξίμου: "Η έξοδος στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία".

Ολοκληρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες.

"Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια", αναφέρεται σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα όπου τονίζεται πως: "Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα". 

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως "είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας". 

"Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος", καταλήγουν.

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές

Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών και την άντληση των 3 δις. ευρώ με επιτόκιο 4,625% ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για επιτυχημένη έξοδο.

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε τα πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός. «Ήταν μια πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη» είπε

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η σημερινή έξοδος στις αγορές «δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Το συζητήσαμε, ήταν καλή σήμερα η αγορά και ικανοποιητικό το αποτέλεσμα». Τόνισε δε ότι παραμένουμε με το βλέμμα στον Αύγουστο του 2018 ώστε «να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους για να μπορέσει η κυβέρνησή μας να κάνει όσα έχει υποσχεθεί».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση η οποία εγκαλούσε την κυβέρνηση για μη επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε, δε, πως η αντιπολίτευση δεν έλαβε υπόψιν της ότι έκλεισε η β’ αξιολόγηση, δεν θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Μoody’s μας αναβάθμισε, δεν είδαν την έκθεση της S&P και ότι η Κομισιόν μας έβγαλε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments