Τσίπρας: Είχαμε τη σοφία να μην τραβήξουμε το σκοινί για να σπάσει – Δεν είμαστε πια μαύρο πρόβατο | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Ιουλίου 2017, 18:50

Με υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, εξαγγελίες και θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ως τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ εφεξής.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια του μνημονίου».

Οπως διεμήνυσε «τώρα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη».

Οπως ανέφερε η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μία κομβική περίοδο για τη χώρα, για την οικονομία και για την κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.

«Περάσαμε έναν δύσκολο κάβο και κερδίσαμε μία απόφαση για το χρέος που έφερε ξανά την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε θετική είδηση και ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια των μνημονίων. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καιρός για χαλάρωση θα σας πω το αντίθετο» είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας στην Κ.Ε. Είναι πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τόσες ευθύνες και δεν πρέπει να κάνουμε διακοπές» είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνοντας το στίγμα τη διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να γνωρίζουμε μέχρι που θα τεντώσουμε το σχοινί ώστε να μην σπάσει».

Οπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός «ανακτήσαμε το κύρος της χώρας», σημειώνοντας πως αυτό δεν αποκαταστάθηκε μόνο γιατί έγιναν μεταρρυθμίσεις. «Το κύρος το ανακτήσαμε κυρίως μέσα από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η οικονομία να αρχίζει ξανά να πατά σε στέρεο έδαφος, τονίζοντας πως «διαμορφώνουμε συνθήκες ασφαλούς και οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

«Έχω την βαθιά πεποίθηση πως ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για την προοπτική αν υπάρξει μία κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία. Ακόμη κι αν μας βομβαρδίζουν με ρητορικά σχήματα για περί αριστείας λίγους μπορούν να πείσουν διότι είναι δικοί τους άνθρωποι οι υπουργοί που έκαναν περιουσίες κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων τους, δικοί τους άνθρωποι οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με αέρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Η πορεία που χαράσσουμε δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Οι συνθήκες που αναλάβαμε το 2015 ήταν από τις πιο δύσκολες από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι προτεραιότητές μας ήταν καθορισμένες και καθαρές απέναντι στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα κλείσουμε δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο λαός σε απόλυτη γνώση της συμφωνίας έδωσε σε εμάς εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Για τον εκλογικό χρόνο απέκλεισε αιφνιδιασμό λέγοντας ότι «βρισκόμαστε λίγο πριν τα μισά της κυβερνητικής μας θητείας» και υποστήριξε ότι «ο λαός αναγνώρισε το ήθος και την εντιμότητα που δείξαμε στη δύσκολη μάχη του 1ου εξαμήνου να διεκδικήσουμε μία καλύτερη συμφωνία από τους δανειστές»

Κάνοντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «θέσαμε προτεραιότητες να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος και να διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας προς τους πιο αδύναμους, να κάνουμε κάνουμε τομές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση ,να συγκρουστούμε με το τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Δύο χρόνια μετά, ο απολογισμός δείχνει ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού» υποστήριξε.

Παράλληλα υποστήριξε στον απολογισμό του ότι «ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην οικονομία αλλά και στο νοικοκύρεμα του οίκου μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους αδύναμους. Είμαστε εμείς που σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα βάζοντας τέλος στα θαλασσοδάνεια και αναχρηματοδοτώντας με επιτυχία το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε εμείς που είδαμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται σε βιώσιμα επίπεδα και πριν από λίγες ημέρες είδαμε την χώρα να επιστρέφει στις αγορές και την οικονομία να ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία. Είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να φύγει οριστικά από την επιτροπεία. Θέλουμε την Ελλάδα αυτόνομη ξανά σε ένα χρόνο από σήμερα με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο».

Αναφερόμενος στον τομέα της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Πέρα από την κρίσιμη μάχη της οικονομίας έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από προοδευτικές τομές. Βασικός μας στόχος πλέον είναι η ανάκτηση της εργασίας και της αξιοπρέπειας. Είναι θετικό πως γίνονται σημαντικά βήματα στο κομμάτι της εργασίας. Εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας για την τήρηση της νομιμότητας με τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας από το 19 στο 13%».

TAGS: