Ελλάδα

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα – Εκκενώθηκαν οικισμοί (upd)

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα – Εκκενώθηκαν οικισμοί (upd)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται το νησί. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Στην περιοχή επιχειρούν 61 πυροσβέστες, με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Καταγγελία από τον δήμαρχο: Καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα.

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα, που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (04.08.2017), λίγο μετά τις 11. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, μετά και τη νέα αναζωπύρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου. Αργά το απόγευμα, το νησί κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Φωτιά πέρασε και έφθασε στα Φράτσια, όπου εκδόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια. Στο άλλο μέτωπο απειλούνται Τα Πιτσινιάνικα, Οι Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου,  λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκε ο οικισμός Αραίοι, ενώ λίγο μετά τις 16:30 εκκενώθηκε και το χωριό Μυλοπόταμος.

Στην περιοχή επιχειρούν 61 πυροσβέστες, με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Να σημειωθεί ότι τα εναέρια μέσα επέστρεψαν εσπευσμένα στην περιοχή, αν και νωρίτερα, όταν είχε θεωρηθεί ότι η φωτιά «πάει καλύτερα» είχαν αποχωρήσει.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Πηγές της Πυροσβεστικής διευκρίνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την απόφαση για εκκένωση κατοικημένης περιοχής τη λαμβάνει ο δήμαρχος και όχι κάποιος εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Καταγγελία από τον δήμαρχο Κυθήρων: Καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα

Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου.

«Πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εκκενώθηκε το χωριό Πιτσινάδες και στη συνέχεια ο δήμαρχος Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός Κυπριωτιάνικα.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στα Κύθηρα, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί το πρωί της Παρασκευής. Με το πρώτο φως της ημέρας «σηκώθηκαν» και τα εναέρια μέσα και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά ξέσπασε στις 11 το πρωί της Παρασκευής, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές του νησιού διεκόπη το ρεύμα, εξαιτίας της πυρκαγιάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments