Διεθνή

Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας με λίβυους δημάρχους

Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας με λίβυους δημάρχους
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι συναντήθηκε χθες Σάββατο με δημάρχους από τη Λιβύη για να συζητηθούν τρόποι να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων, εντός των ορίων της συμφωνίας που υπογράφτηκε νωρίτερα φέτος ανάμεσα στη Ρώμη και την Τρίπολη.

Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο λίβυος υπουργός Εσωτερικών, επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τρόπων να ανασχεθεί η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο στις παραθαλάσσιες πόλεις της Λιβύης, που επηρεάζονται περισσότερο από την παράτυπη μετανάστευση. Στη συνάντηση ήσαν παρόντες επίσης ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Τρίπολη κι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι νέοι σε αυτές τις περιοχές και σε όλη τη Λιβύη αξίζουν ένα μέλλον ελπίδας, ελεύθερο από τις απειλές των εγκληματικών οργανώσεων», ανέφερε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών μετά τη συνάντηση.

«Οι διακινητές είναι ο κοινός εχθρός. Δεν έχουν θέση σε μια Λιβύη όπου θα επικρατεί το δίκαιο και η αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια Λιβύη όπου θα υπάρχει «πλούτος οικονομικών ευκαιριών», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Τον Φεβρουάριο, η Ρώμη υποσχέθηκε να προσφέρει χρήματα, εκπαίδευση και εξοπλισμό προκειμένου να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, να σταματήσει τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη, καθώς και για να τεθούν σε εφαρμογή αναπτυξιακά προγράμματα.

Πάνω από 600.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας από το 2014, στην πλειονότητά τους με πλεούμενα από τη Λιβύη, όπου δίκτυα διακινητών δρουν ατιμώρητα εν μέσω του χάους που συνεχίζεται από το 2011, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Μετά τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων από τη Λιβύη από την αρχή και ως τα μέσα της χρονιάς, ο αριθμός τους έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνεται κι ο Μινίτι εξέφρασε προ ημερών την ελπίδα πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί τον Αύγουστο.

Η μεταναστευτική κρίση κυριαρχεί στην εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, με δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν ότι μια αυξανόμενη μερίδα των ψηφοφόρων αντιμετωπίζει πλέον εχθρικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τη 15η Αυγούστου, ο Μινίτι είχε αναφερθεί σε ένα πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη Λιβύη.

Ωστόσο ούτε τότε, ούτε χθες διευκρινίστηκε αν κάποιο μέρος των χρημάτων αυτών προορίζεται για τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι συχνά κρατούνται παρά τη θέλησή τους και υπό απάνθρωπες συνθήκες στη χώρα της Βόρειας Αφρικής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments