Διεθνή

Καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και στην Κένυα

Καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και στην Κένυα
Η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει ήδη απαγορευτεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες- μεταξύ άλλων στη Νότια Αφρική, την Ρουάντα και την Ερυθραία.

Από σήμερα ισχύει η απαγόρευση στην Κένυα επομένως , στο εξής όποιος πουλάει, κατασκευάζει, ακόμα και εάν μεταφέρει πλαστική σακούλα θα τιμωρείται με πάρα πολύ τσουχτερό πρόστιμο και εξίσου αυστηρή ποινή φυλάκισης. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απαγόρευση θα βοηθήσει να σωθεί το περιβάλλον. Οι βιομήχανοι από την άλλη πλευρά ισχυρίστηκαν ότι θα χαθούν 80.000 θέσεις εργασίας και προσέφυγαν ανεπιτυχώς στο Ανώτατο δικαστήριο. 

Ο νόμος λοιπόν προβλέπει πρόστιμα έως 38.000 δολάρια και ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια για τους παραβάτες. Έχει υπολογιστεί ότι στην Κένυα χρησιμοποιούνται 24 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες τον μήνα. 

Αυτή ήταν η τρίτη προσπάθεια μέσα σε 10 χρόνια να απαγορευτεί η πλαστική σακούλα στην Κένυα και σύμφωνα με την απεσταλμένη του BBC στην αφρικανική χώρα, πολλοί Κενυάτες φαίνεται να υποστηρίζουν το μέτρο.

Ωστόσο θα είναι δύσκολη η προσαρμογή καθώς η σακούλα συνήθως δίνεται δωρεάν από τα πολυκαταστήματα. Το μέτρο αφορά και τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην χώρα με πλαστικές σακούλες από τα καταστήματα duty-free, καθώς θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τις αφήνουν στα αεροδρόμια. 

Η κυβέρνηση είχε δώσει περιθώριο προσαρμογής έξι μηνών στους καταναλωτές, που εξέπνευσε χθες. Από τον νόμο εξαιρούνται οι κατασκευαστές που τυλίγουν με πλαστικό τα προϊόντα τους. Η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει ήδη απαγορευτεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες- μεταξύ άλλων στη Νότια Αφρική, την Ρουάντα και την Ερυθραία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments