Οικονομία

“Ψαλίδι” 300 ευρώ στις συντάξεις από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

“Ψαλίδι” 300 ευρώ στις συντάξεις από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
Το μεγαλύτερο μαχαίρι σε 450.000 συνταξιούχους.

Από την 1/1/2019 αναμένεται να θιγούν περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους. 

Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Πάντως ο κίνδυνος να υπάρξει πλήρης περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι ορατός. 

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς οι μειώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Από όλους όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών, περίπου 450.000 θα υποστούν και το μεγαλύτερο μαχαίρι στην προσωπική διαφορά, απορροφώντας όλη τη μείωση του 18%. 

Μεταξύ αυτών είναι:

-Συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)-Δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.α.)-Μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση.-Συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί-Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).

Μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που θα έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, δηλαδή η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή την οποία παίρνει σήμερα. Για όλο το 2018 θα παίρνουν το άθροισμα των δυο ποσών, δηλαδή τη νεα μικρότερη σύνταξη, συν την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments