Αθλητισμός

Σεραφίμ Τοντόροφ: Η ιστορία του τελευταίου ανθρώπου που κέρδισε τον Μέιγουεδερ – Ζει με 500 ευρώ (pics)

Σεραφίμ Τοντόροφ: Η ιστορία του τελευταίου ανθρώπου που κέρδισε τον Μέιγουεδερ – Ζει με 500 ευρώ (pics)
Ο Βούλγαρος, Σεραφίμ Τοντόροφ, είχε κερδίσει τον Φλόιντ Μέιγουεδερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Έκτοτε ακολούθησαν εντελώς διαφορετική πορεία. Ο Αμερικανός έγινε πασίγνωστος, ζάμπλουτος και αήττητος. Ο Βούλγαρος έπασχε από κατάθλιψη και ζει με 500 ευρώ σε ένα χωριό της χώρας του.

Στην επαγγελματική του καριέρα ο Φλόιντ Μέιγουεδερ δεν γνώρισε ποτέ ήττα. Τελευταίο του θύμα ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής στον αγώνα που περίμενε να δει όλος ο κόσμος ηττήθηκε με τεχνικό νοκ άουτ στον 10ο γύρο.

Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος

Αυτή ήταν η 50η νίκη του Μέιγουεδερ σε ισάριθμους αγώνες από τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας και μ’ αυτό το ρεκόρ αποσύρεται από την ενεργό δράση. Πριν γίνει επαγγελματίας, ο Μέιγουεδερ είχε δώσει 90 αγώνες ως ερασιτέχνης. Μέτρησε 84 νίκες και μόλις 6 ήττες. Η τελευταία του, στις 2 Αυγούστου 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όταν ο Σεραφίμ Τοντόροφ τον κέρδισε στον ημιτελικό, στερώντας από τον Μεϊγουέδερ τον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, που όμως τελικά δεν κατέκτησε ούτε εκείνος.

Ο Βούλγαρος πυγμάχος, που ήταν τότε 27 ετών, κέρδισε τον νεαρό Φλόιντ με 10-9 στα σημεία. Στο τέλος, ο Αμερικανός έπρεπε να συμβιβαστεί με το χάλκινο μετάλλιο. 

Η άρνηση στην χλιδάτη ζωή

«Η νίκη μου στον ημιτελικό ήταν αμφισβητούμενη, όπως κάθε αποτέλεσμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες…», παραδέχθηκε ο 48χρονος πλέον Τοντόροφ ο οποίος στέρησε από τον Μέιγουεδερ ένα χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο με την επιλογή που έκανε λίγα λεπτά μετά το θρίαμβό του, του άνοιξε το δρόμο για μια… χρυσή ζωή.

«Λίγη ώρα βρεθήκαμε στο χώρο για τον έλεγχο ντόπινγκ. Εγώ καθόμουν μπροστά, ο Μέιγουεδερ πίσω μου, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν τρεις κύριοι που ήρθαν κατευθείαν σε εμένα. Στην αρχή δεν κατάλαβα ποιοι ήταν, αλλά ο μεταφραστής μου εξήγησε πως ήταν ατζέντηδες και ήθελαν να μου προσφέρουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Είχαν εντυπωσιαστεί από το στιλ μου, ήμουν λευκός, μου έδιναν λεφτά, σπίτι, αυτοκίνητο κι ένα στυλό για να υπογράψω το συμβόλαιο που θα άλλαζε τη ζωή μου, αλλά τους έδιωξα. Δευτερόλεπτα αργότερα πήγαν στον Φλόιντ και εκείνος χωρίς δεύτερη σκέψη το υπέγραψε».

Η πρόταση για την τουρκική υπηκοότητα

Του είχαν υποσχεθεί από την ομοσπονδία της Βουλγαρίας μία πρόσθετη οικονομική βοήθεια, μετά τους Ολυμπιακούς για τα κατορθώματα του, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Ένας επιχειρηματίας του έδινε ένα εκατομμύριο δολάρια για να εκπροσωπήσει την Τουρκία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας το 1997, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ομοσπονδιών. 

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ερασιτεχνική πυγμαχία για να καταλήξει απαρατήρητος στην επαγγελματική πυγμαχία από το 1998 έως το 2003. Μετά από μια χούφτα επαγγελματικών αγώνων, όπου συμμετείχε για τα χρήματα, που του ήταν απολύτως αναγκαία.

Το μπλέξιμο με τη μαφία των ναρκωτικών, η κατάθλιψη και η σύνταξη των 500 ευρώ

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σεραφείμ Τοντόροφ ζει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στο Παζαρτζίκ, μια μικρή πόλη στη Βουλγαρία. «Έχω υποστεί κατάθλιψη αμέτρητες φορές στη ζωή μου και ακόμα και τώρα είμαι σε κατάθλιψη. Έχω μια κοινή ζωή με την οικογένειά μου», είπε.

Μετά από την αδυναμία να βρει εργασία ήρθε σε επαφή με άτομα που συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών και σε άλλους τομείς, που ελέγχει η μαφία της πόλης, προτείνοντάς του να εργαστεί στην «προστασία». Μία κακή επιλογή που τον κατέστρεψε. Το όνειρό του τελείωσε. Μετά από εκείνον τον ημιτελικό, είχε επιλέξει να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του ως ερασιτέχνης με την ελπίδα να αναδειχθεί το συντομότερο Ολυμπιονίκης.

Τελικά ο τελευταίος άνθρωπος που νίκησε τον Μέιγουεδερ ζει με μια σύνταξη 500 ευρώ το μήνα, μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Όσα χρήματα, δηλαδή, βγάζει ο Μέιγουεδερ μέσα σε ελάχιστα… λεπτά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments