Οικονομία

ΣΕΒ: Οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου είναι δευτερεύουσας σημασίας

ΣΕΒ: Οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου είναι δευτερεύουσας σημασίας
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου είναι τεχνικού χαρακτήρα και δευτερεύουσας σημασίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου είναι τεχνικού χαρακτήρα και δευτερεύουσας σημασίας, ενώ τόνισε ότι το περιεχόμενό του δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο κλίμα που δημιουργείται από την κυβερνητική πλευρά.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε επιπλέον ότι δεν αποτελεί τη μείζονα εκείνη παρέμβαση που θα έφερνε στο προσκήνιο του διαλόγου το μέλλον της εργασίας και μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης. Πρόσθεσε δεν ότι «η επιδίωξη για μια επιστροφή στα ισχύοντα του 2009 είναι αβάσιμη και αποπροσανατολιστική».

Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε τα εξής: «Με τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις ασχολείται το εργασιακό νομοσχέδιο. Το εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και αποτελεί κατά την κυβέρνηση μείζονα νομοθετική παρέμβαση στην αγορά εργασίας.

Όμως, το περιεχόμενο βέβαια του νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο κλίμα που δημιουργείται. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά από τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις που αφορούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάποιες διευθετήσεις γύρω από το ασφαλιστικό και επέκταση δικαιωμάτων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Να συζητήσουμε για το μέλλον της εργασίας σε μια οικονομία που αλλάζει. Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας, δηλαδή για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης που θα υπηρετεί το στόχο μιας ανοιχτής και εξαγωγικής οικονομίας -μιας οικονομίας που θα στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών φορέων με το Υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να βρίσκονται θέματα, όπως οι νέες δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και δεν παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του, η παραγωγικότητα της εργασίας και της επιχείρησης ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, το τεράστιο και μη ανταποδοτικό μη μισθολογικό κόστος που ροκανίζει σχεδόν κατά 50% το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων συμβάλλοντας στο αιματηρό για τη χώρα brain drain.

Αβάσιμη και αποπροσανατολιστική η προσδοκία για «επιστροφή» στα ισχύοντα του 2009. Η προσδοκία ή η επιδίωξη της «επιστροφής» στα ισχύοντα του 2009 είναι αβάσιμη και αποπροσανατολιστική, όχι μόνο λόγω των στρεβλώσεων που χαρακτήριζαν την τότε δομή και λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, αλλά και γιατί η λογική της «επιστροφής» εκεί, στο εγγύτερο ή απώτερο μέλλον, του 2019, του 2021 ή του 2030, αγνοεί ότι, εν τω μεταξύ, ο κόσμος της εργασίας διεθνώς, στην ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλάζει ραγδαία».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τα προβλήματα στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ο ΓΔ του ΣΕΒ σημείωσε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις συστηματικά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η κυβέρνηση οφείλει να έχει μια τελείως διαφορετική στάση στο θέμα και θεωρούμε ότι δίνονται λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα δοθεί μια διέξοδος στο θέμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments