pagenews.gr / Κόσμος / Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά – Αντιδράσεις για τα μέτρα
Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά – Αντιδράσεις για τα μέτρα | Pagenews.gr
Pagenews Team 31 Αυγούστου 2017, 17:55 31 Αυγούστου 2017, 17:55

Τη «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων» στον εργασιακό τομέα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να προχωρά σε σειρά μέτρων που θα αλλάξουν τελείως το τοπίο και θα επιτρέψουν στους εργοδότες -μεταξύ άλλων- να απολύουν αλλά και να προσλαμβάνουν ευκολότερα εργαζόμενους.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς, στο πλαίσιο μιας εργατικής μεταρρύθμισης. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τα οποία και χαρακτηρίζουν τις επιλογές αυτές «απογοητευτικές».

Η μεταρρύθμιση, που αποτελεί το πρώτο μείζον πολιτικό μέτρο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογή του το Μάιο, αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία των σχεδίων του να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία αγγίζει το 9.5%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να το μειώσει στο 7% έως το 2022. 

Επί δεκαετίες, κυβερνήσεις της αριστεράς και της δεξιάς προσπαθούσαν να μεταρρυθμίσουν την αυστηρή εργατική νομοθεσία της Γαλλίας, όμως πάντα υποχωρούσαν, καθώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μαζικές διαδηλώσεις.

Η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως «αλλαγή των εργατικών κανόνων σε κλίμακα άνευ προηγουμένου». Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως αυτές είναι απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η επίμονα υψηλή ανεργία.

«Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», δήλωσε ο Φιλίπ.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε τα συνδικάτα.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%. Η κυβέρνηση, η οποία είχε ήδη τη στήριξη του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση, διεξήγαγε επί εβδομάδες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.

Τα συνδικάτα αντιδρούν

Αντίθετα, πλήρη απογοήτευση για τις προωθούμενες αλλαγές εκφράζουν τα συνδικάτα. «Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν (…) είναι το τέλος της σύμβασης εργασίας», δήλωσε κατά την έξοδό του από την παρουσίαση ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα, και κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να κατέβουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δικαιώθηκε «σε πολλά σημεία», ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση επειδή χάθηκε η ευκαιρία να κάνουμε τον κοινωνικό διάλογο κεντρικό στοιχείο της διακυβέρνησης των επιχειρήσεων», αλλά δεν κάλεσε σε διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης. Το συνδικάτο FO βρίσκεται στην ίδια γραμμή: «υπάρχουν επίμονες ασυμφωνίες», όμως αυτό δεν θα διευθετηθεί στον δρόμο, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Ζαν-Κλοντ Μαγί κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση.

Ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε πως «όλοι οι φόβοι» του συνδικάτου του σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα «επιβεβαιώθηκαν» μετά την παρουσίασή της το πρωί της Πέμπτης στους κοινωνικούς εταίρους.

«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής: πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε καλώντας «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που η CGT έχει οργανώσει κινητοποίηση.

«Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν μια επανάσταση, είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως», πρόσθεσε ο Μαρτινέ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σημεία ασυμφωνίας» έπειτα απ’ αυτούς «τους τρεις μήνες των συνεννοήσεων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους και πως το συνδικάτο του «θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τα κείμενα».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως υπάρχουν τρεις στήλες: τι επιτύχαμε, τι αποφύγαμε και σε τι διαφωνούμε, υπάρχουν στοιχεία και για τις τρεις», επανέλαβε.

Ετικέτες: