Οικονομία

Τα κεφάλια μέσα: Ξεκινά η γ’ αξιολόγηση από Δευτέρα

Τα κεφάλια μέσα: Ξεκινά η γ’ αξιολόγηση από Δευτέρα
Συνεδριάζει το Euroworking Group. Το χρονοδιάγραμμα για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο το 2018.

Με το που μπαίνει ο Σεπτέμβριος οι δανειστές φροντίζουν να υπενθυμίσουν στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της. 

Ετσι, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, συνέρχεται το Euro Working Group σηματοδοτώντας την έναρξη της γ’ αξιολόγησης. 

Η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να τεκμηριώσει ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ώστε να αποδεσμευτεί και η τελευταία υποδόση της β’ αξιολόγησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να έρθουν – και να παραμείνουν τουλάχιστον επί δεκαήμερο – στην Ελλάδα γύρω στις 11 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την 3η αξιολόγηση.

Αμέσως μετά, το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου, στο Ταλίν της Εσθονίας. Εκεί θα γίνει προσπάθεια ώστε να αποδεσμευτεί και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ ενώ θα οριστικοποιηούν τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Ακολουθούν το Eurogroup του Οκτωβρίου και η φθινοπωρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον,.  

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές και πάντως μετά τα μέσα Οκτωβρίου με την άφιξή τους να σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη της γ’ αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η γ’ αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Εφόσον τηρηθεί τότε θα κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το έξοδο από το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα πρέπει να εκταμιευτούν περίπου 5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και να συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μετά θα εκκρεμούν άλλες τρεις εκταμιεύσεις: 5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, επιπλέον 5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2018 και άλλα 3,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018 με τη λήξη του προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments