«Χαστούκι» Μέρκελ στον Ερντογάν: Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 18:45 1 Σεπτεμβρίου 2017, 18:45

Δριμεία κριτική στην Τουρκία άσκησε από τη Νυρεμβέργη όπου βρίσκεται, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή τη σύλληψη δύο Γερμανών πολιτών.

Το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει είπε με αποφασιστικότητα και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα. «Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά» είπε σε μια ομιλία της ενώπιον επιχειρηματιών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρόσθεσε, «ίσως είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία».

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πιστεύει ότι είναι πρόσφορο να συνεχιστούν οι περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση.

Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία για "πολιτικούς" λόγους. Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με "πολιτικά" κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt ο οποίος συμπλήρωσε μάλιστα 200 ημέρες κράτησης. 

Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς "τρομοκρατικής" προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει Κούρδο αυτονομιστή και "Γερμανό πράκτορα".

Παράλληλα, την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόθεση του Βερολίνου να ασκήσει βέτο σε μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, που δημοσίευσε την είδηση, μία μέρα πριν τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης στον πρόεδρο της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Τρίτη ότι δε θα υπάρξει καμία πρόοδος με την Τουρκία ακόμη και στις εμπορικές σχέσεις, αν δε διασφαλιστεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Οι καλές σχέσεις «συνδέονται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου και αυτό δεν είναι διασφαλισμένο αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Το Βερολίνο έχει καλέσει τους Γερμανούς που επισκέπτονται την Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μπλοκάρει τις συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του μπλοκ με την Άγκυρα.

Η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Βερολίνο: Η Τουρκία συνέλαβε δύο ακόμη Γερμανούς

Ετικέτες: