Διεθνή

Μέρκελ – Τραμπ: Συμφωνούν για αυστηρότερες κυρώσεις στη Β. Κορέα

Μέρκελ – Τραμπ: Συμφωνούν για αυστηρότερες κυρώσεις στη Β. Κορέα
Μέρκελ και Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασαν σήμερα στην τηλεφωνική τους συνομιλία τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει ταχέως επιπλέον και αυστηρότερες κυρώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στον Τραμπ ότι η Γερμανία θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.

ΗΠΑ προς ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα παρακαλάει για πόλεμο

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, με αίτημα των οποίων συγκλήθηκε το Συμβούλιο, Νίκι Χέιλι, ανέφερε στην εισαγωγή της ότι η Βόρεια Κορέα «ικετεύει για πόλεμο» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά «έφτασε η στιγμή να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα, πριν να είναι πολύ αργά».

Η Νίκλι Χέιλι απαρίθμησε τις αποφάσεις που έχουν λάβει εναντίον του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ τα Ηνωμένα Έθνη, καμία εκ των οποίων δεν απέδωσε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει την υλοποίηση του πυρηνικού του προγράμματος, απειλώντας επί της ουσίας ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. «Αρκετά», τόνισε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρέσβειρα, αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση, πριν χτυπήσει πρώτος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Πάνω από 24 χρόνια με αποτυχημένες διαπραγματεύσεις είναι αρκετά», πρόσθεσε, μιλώντας με χαρακτηριστικό πάθος και έμφαση. «Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν ψήφισμα του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν εντός διαστήματος μίας εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν, δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί βέβαιο ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση" απέναντι στη Βόρεια Κορέα, μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.

Ο Φέλτμαν προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι "όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης".

"Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική", είπε ο Φέλτμαν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments