Διεθνή

Ίρμα: Ο τυφώνας περνάει από τις Παρθένους Νήσους – Σκηνές Αποκάλυψης (pics&vids)

Ίρμα: Ο τυφώνας περνάει από τις Παρθένους Νήσους – Σκηνές Αποκάλυψης (pics&vids)
Ο τυφώνας Ιρμα παραμένει στην κατηγορία 5 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο, ενώ σάρωσε τη νήσο Μπαρμπούντα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις επικοινωνίες. Τι δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Έρχεται και ο κυκλώνας Κάτια που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο τυφώνας Ιρμα παραμένει στην κατηγορία 5 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο. Νωρίτερα, η Ίρμα σάρωσε τη νήσο Μπαρμπούντα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις επικοινωνίες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε Αγιο Μαρτίνο και Ανγκουίλα. 

Ο Ρικάρντο Ροσέλο, κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, υπογράμμισε ότι το νησί προετοιμάζεται εδώ και μία εβδομάδα. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο», είπε ο Ροσέλο στο CNN.

«Πρόκειται για έναν τυφώνα κατηγορίας 5 που δεν έχει υπάρξει παρόμοιός του ποτέ στο παρελθόν, συνεπώς κύριο μέλημά μας είναι να οι κάτοικοι να παραμείνουν ασφαλείς», πρόσθεσε.

«Οι πλημμύρες είναι η κύρια ανησυχία μας. Είδαμε τι συνέβη με τον τυφώνα Χάρβεϊ (σ.σ.: που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες) και ότι η κύρια αιτία θανάτων ήταν οι πλημμύρες. Αλλά και ο άνεμος μάς προβληματίζει. Οι άνεμοι της κατηγορίας 5 είναι πολύ δυνατοί -στην πραγματικότητα, είναι η ταχύτητα με την οποία απογειώνεται ένα αεροσκάφος. Εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ ισχυροί οι άνεμοι, κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ στο Πουέρτο Ρίκο», κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στον κυκλώνα αυτόν, λέγοντας ότι οι αρχές στη Φλόριντα προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. "Παρά την κούραση" από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες, οι υπηρεσίες κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σημείωσε.

Η Ίρμα θα περάσει κοντά ή στα βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας αύριο Πέμπτη. Κατόπιν αναμένεται να πλήξει τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Για τον κυκλώνα προετοιμάζεται και ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, στο ιδιωτικό νησί του στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. «Περιμένουμε το πέρασμα του κυκλώνα σε περίπου τέσσερις ώρες, θα καταφύγουμε στο κελάρι, κάτω από το σπίτι», έγραψε στο Twitter. Το Νέκερ είναι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin και φιλοξενεί συχνά διασημότητες αλλά και τουρίστες, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του. Ο Μπράνσον διαβεβαίωσε ότι τα κτίρια είναι ικανά να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες "αν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε έναν κυκλώνα κατηγορίας 5".

Ο Μπράνσον, που είναι γνωστός ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών, σημείωσε επίσης ότι «ένας παράγοντας κλειδί που οδηγεί στην ενίσχυση του μεγέθους των κυκλώνων είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο» και πρόσθεσε: «Οι ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ στο Τέξας είναι μια τραγική και δαπανηρή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, έγραψε στο Twitter: «Ο Θεός μας προστάτευσε και σωθήκαμε από τα χειρότερα της Ιρμα».

Στην Ανγκουίλα, σημειώθηκαν πλημμύρες, ξεριζώθηκαν δένδρα και διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Στον Αγιο Μαρτίνο παρόμοιες οι εικόνες καταστροφής με τα τέσσερα «γερά» κτίρια του νησιού να έχουν ισοπεδωθεί.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Φλόριντα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως είναι πολύ πιθανόν η Ιρμα να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ζήτησε άμεση εκκένωση των παράκτιων περιοχών, καλώντας τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των αρχών και να έχουν μαζί τους ό,τι πραγματικά χρειάζονται.

«Μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, αλλά δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας» δήλωσε.

Το αρμόδιο κέντρο κυκλώνων προειδοποιεί για τους κινδύνους από την πορεία της Ιρμα. Στο Πουέρτο Ρίκο, ομάδα επιστημόνων από το US Geological Survey εγκατέστησε εννέα αισθητήρες παλίρροιας για να μετρήσουν το ύψος και την ένταση του κύματος του τυφώνα.

Έρχεται και ο κυκλώνας Κάτια

Μια νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στον Ατλαντικό μετά τον κυκλώνα Ιρμα και την τροπική καταιγίδα Χοσέ σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η Κάτια, όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.

Διαβάστε επίσης: Ίρμα: Ο καταστροφικός τυφώνας και οι εικόνες… Αποκάλυψης (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments