Επίσκεψη Εμανουέλ Μακρόν: Στον Τσίπρα αυτή την ώρα | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 13:01 7 Σεπτεμβρίου 2017, 13:01

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου στη συνέχεια κάθισαν στις πολυθρόνες και προχώρησαν σε δηλώσεις on camera. Αρχικά είχαν μία σύντομη χαμηλόφωνη συνομιλία στα αγγλικά και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του τυφώνα είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα είπε πως στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική.

«Σημαντικό ορόσημο η επίσκεψή σου, για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη από την κρίση», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε η ελληνική κρίση ήταν και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.

«Ας μην ξεχνάμε, η ελληνική κρίση, ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος λοιπόν της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο της Ευρώπης από την κρίση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αναφερόμενος στον κυκλώνα Ίρμα. «Περιμένω να βελτιωθούν λίγο οι καιρικές συνθήκες για να μπορέσω να πάω κι εγώ στην περιοχή» που χτυπήθηκε από τον κυκλώνα Ίρμα, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν ως αφορμή την κλιματική αλλαγή».

«Προσβλέπω στις επαφές γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση μετά τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού» ήταν το βαρυσήμαντο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρασημοφόρησή του και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος με την σύζυγό του Βλασσία υποδέχτηκαν τον Εμανουέλ Μακρόν καιτη σύζυγό του Μπριζίτ.

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εμανουέλ Μακρόν: Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας για τους συμπατριώτες μου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο αναφερόμενος στον τυφώνα Ιρμα που χτύπησε τις Γαλλικές Αντίλλες. Υπογραμμίσατε πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις. Μετά από μια τέτοια καταστροφή πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες.

Αναφερόμενος στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο κ. Μακρόν είπε ότι οι δυο χώρες μας είναι φίλες χώρες. Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Έχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Τόσο το παρελθόν μας όσο και το μέλλον μας είναι κοινό. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν είπε ακόμα ότι έχει έτοιμη πρόταση να υποβάλλει στους εταίρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πραγματικά ότι και στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι θετική αλλά αυτό δεν υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα χρειάζεται υπευθυνότητα και θάρρος και μια κοινή φιλοδοξία για να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομική δύναμη. Ηρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις γαλλικές επιχειρήσεις και θέλω να γίνουν περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμα ότι αισθάνεται περήφανος που θα μιλήσει από την Πνύκα στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Πέμπτης για διήμερη επίσκεψη μετά της συζύγου του, Μπριζίτ Τρονιέ. Ο Γάλλος πρόεδρος μετά την άφιξή του κατευθύνθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου στις 13:30 κατέθεσε στεφάνι στο "Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Εμάνουελ Μακρόν και στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος έλαβε το λόγο και στις δηλώσεις του αφού μίλησε για τον τυφώνα Ιρμα στη συνέχεια μίλησε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ.Μακρόν τόνισε «Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα», ενώ πρόσθεσε πως όλα αυτά θα τα συζητήση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε λίγη ώρα. 

Ετικέτες: