Διεθνή

Τυφώνας Ίρμα: Προκαλεί τρόμο στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση Τραμπ: Φύγετε απ’ τον δρόμο του

Τυφώνας Ίρμα: Προκαλεί τρόμο στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση Τραμπ: Φύγετε απ’ τον δρόμο του
Τρομακτική προειδοποίηση για τον τυφώνα Ίρμα από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, Μπροκ Λονγκ. "Η Ίρμα θα είναι καταστροφική". "Τυφώνας επικών διαστάσεων", ανέφερε ο Τραμπ. Την Κούβα πλήττει αυτές τις ώρες, ενώ πλησιάζει προς τη Φλόριντα.

Τρόμο προκαλεί ο τυφώνας Ίρμα ενώ κατευθύνεται προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ. «Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, Μπροκ Λονγκ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας.

«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

«Είναι αρκετά έγκυρες αυτές οι προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ίρμα θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι, καθώς και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί», σημείωσε ο Λονγκ

Περισσότεροι από 8.000 μέλη της FEMA έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προετοιμάσουν την Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα, καθώς και να συνδράμουν στις προσπάθειες αναδόμησης από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ενώ ο τυφώνας – τέρας ετοιμάζεται να πλήξει την πολιτεία, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

People crowd Fort Lauderdale International Airport as evacuation is underway for the arrival of Hurricane Irma, September 7, 2017 in Fort Lauderdale, Florida.Hurricane Irma, one of the most powerful Atlantic storms on record, cut a deadly swath through a string of small Caribbean islands and was on a collision course with Puerto Rico and potentially south Florida. / AFP PHOTO / Michele Eve Sandberg

«Ο τυφώνας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Όλοι οι πολίτες της Φλόριντα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν», τόνισε ο Σκοτ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους ήδη βρίσκονται καθ΄οδόν προς τα βόρεια και συνέστησε υπομονή.

«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε στην κίνηση. Είμαι σίγουρος ότι είναι ενοχλητικό. Οι εκκενώσεις δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά είναι το μόνο μέσο για να μείνετε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Πλήττει την Κούβα αυτές τις ώρες

Την Κούβα πλήττει αυτές τις ώρες ο κυκλώνας Ίρμα. Οι αρχές της χώρας είχα προετοιμαστεί για την στιγμή που θα χτύπαγε το «νησί της επανάστασης», και έτσι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

Ανακοινώθηκε ωστόσο απομάκρυναν με ελικόπτερο τους έξι δελφίνια στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στη βόρεια Κούβα, που απειλείται.

Τα έξι αρσενικά δελφίνια του κέντρου αναψυχής «Cable Esqui» τοποθετήθηκαν σε βρεγμένες πετσέτες και κατόπιν σε στρώματα προκειμένου να μεταφερθούν με το ελικόπτερο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ACN.

«Προς το παρόν, βρίσκονται σε μια πισίνα όπου τους έχουν εξασφαλιστεί παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης και εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν να παραμείνουν εκεί, θα μεταφερθούν σε μια πισίνα με θαλάσσιο νερό σε ένα ξενοδοχείο» επισήμανε στο ACN ο υπεύθυνος του δελφινάριου του Κάγιο Γκιγιέρμο, Γκονζάλο Καρέρο Εσκομπάρ.

Οι εκπαιδευτές τους και ένας κτηνίατρος συνόδευσαν τα θαλάσσια θηλαστικά για παν ενδεχόμενο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του, είναι επικών διαστάσεων

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με απανωτά tweets, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ», έγραψε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας: «Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από τον δρόμο του, αν είναι δυνατόν».

«Η εκπληκτική Ακτοφυλακή μας έσωσε πάνω από 15.000 ζωές την προηγούμενη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ (σ.σ.: τον τυφώνα που έπληξε το Τέξας). Ο τυφώνας Ίρμα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερος», έγραψε στη συνέχεια.

Σενάρια εκκένωσης της Φλόριντα

«Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Φλόριντα έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων αλλά μέχρι στιγμής οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης αφορούν μόνο 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία αυτή και στη γειτονική Τζόρτζια.

«Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη», επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής» συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι «μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της».

Υπουργός Υγείας: Φύγετε επειγόντως

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντας και των παράκτιων περιοχών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να φύγουν επειγόντως πριν από την άφιξη της Ίρμα.

Το μάτι του κυκλώνα, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα.

«Παραμένει μια καταιγίδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταφύγετε σε ασφαλείς περιοχές για να αναμένετε το πέρασμα του κυκλώνα ή να εγκαταλείψετε τις εστίες σας (…) θα κλείσει σύντομα» επισήμανε ο Πράις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments