Πολιτισμός

“Ερμητικές λαμπίδες” του Κώστα Ευαγγελάτου

“Ερμητικές λαμπίδες” του Κώστα Ευαγγελάτου
Η νέα ποιητική συλλογή του εικαστικού και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο "Ερμητικές λαμπίδες", η οποία περιλαμβάνει τρεις ποιητικές ενότητες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 'Άπαρσις".

Η νέα ποιητική συλλογή του εικαστικού και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Ερμητικές λαμπίδες», η οποία περιλαμβάνει τρεις ποιητικές ενότητες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άπαρσις».

Πρόκειται για το ποιητικό απόσταγμα μιας πορείας πνευματικής αναμόχλευσης και λυρικών συναισθημάτων επιγραμματικού ύφους, με έντονες αντιθέσεις, συνειρμούς, οράματα και ιδέες που μας κυκλώνουν μυστικιστικά, αλλά και ρεαλιστικά, σαν «λαμπίδες γνώσης».

Τα ποιήματα «Απογείωση», «Έκτακτο ανακοινωθέν: Οι πρόσφυγες θα ζούνε στα Μουσεία», «Η αρχή», «Επιγράφημα για τη Μαρία Κάλλας» και «Νόρμα» έχουν δημοσιευτεί στο ετήσιο λογοτεχνικό τεύχος «Λογοτεχνική Χρονιά» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το εξώφυλλο και τα σχέδια της έκδοσης είναι του Κώστα Ευαγγελάτου.

Η Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris V – René Descartes) Άννα Χ. Μαρκοπούλου, επισημαίνει σε κείμενό της: «Η λέξη, που κλείνεται ερμητικά στον εαυτό της, ενώ, ταυτόχρονα, αναδύεται στο φως σαν λαμπίδα, συνυφαίνει την ποιητική διαλεκτική του Κώστα Ευαγγελάτου, στη νέα του ποιητική συλλογή, με τίτλο “Ερμητικές λαμπίδες”.

Το ερμητικά κλειστό φως των “λαμπίδων” είναι παράδοξο: το ξεκλειδώνει ο χρόνος με τα κλειδιά της “σταθερής συμμετρίας”, μέσα από την ηρακλείτεια “παλίντροπον αρμονίην” της ποίησης και της λογικής. Έτσι, ξεπροβάλλει, σαν σε “ξέφωτο δάσους”, ο χρόνος του ανθρώπου, μέσα από “σπασμένα κομμάτια” και “παλίμψηστα μνήμης” που “αναζητούν δίχτυ”, για να συνυφάνουν “το τακτικό και το άτακτο”, τις “αναλλοίωτες ιδέες” με τα μεταβλητά και “ατελή συναισθήματα”…»

ΘΕΩΡΗΜΑ

Λόγος και Μύθος.

Δόξα και Πίστη.

Ψυχή και Σώμα.

Νους και θεώρημα στο ομιχλώδες πέπλο της τριαδικής ισότητας: 

Σκαπανείς της σκέψης αναδομούν αρμονικά το Γένος της επίλυσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments