Διεθνή

Ανεξαρτησία Καταλονίας: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από τον Ραχόι στον απόηχο της ομιλίας Πουτζντεμόν

Ανεξαρτησία Καταλονίας: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από τον Ραχόι στον απόηχο της ομιλίας Πουτζντεμόν
Μετά την απογοητευτική για πολλούς ομιλία του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν που ανακόπτει στην ουσία την πορεία της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παρά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Ραχόι ετοιμάζεται να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της.

Έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις μετά την απογοητευτική κίνηση Πουτζντεμόν να ανακηρύξει μεν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με ένα έγγραφο που πρέπει να επίκυρώσει ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση, ο Ραχόι πραγματοποιεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Χθες, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης από την πλευρά της, Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία έδωσε πάντως ήδη το στίγμα τονίζοντας χθες βράδυ ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» μετά την υπογραφή από τον Κάρλες Πουϊγδεμόντ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία κατηγορώντας τον Πουϊγδεμόν ότι βυθίζει σε νέα αβεβαιότητα την περιοχή. Ενώ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων τονίζοντας: «Ο διάλογος μεταξύ δημοκρατών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου, σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους φτιάχνει ενώ το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη… Ούτε ο κ. Πουτζντεμόντ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να επιβάλει τη μεσολάβηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα επανέλαβε τη θέση της Μαδρίτης ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και άκυρο το αποτέλεσμά του.

Αλλά και την αντιπολίτευση απέρριψαν την ομιλία του Πουτζντεμόν. Η Ινές Αριμάδας του κόμματος των Ciudadanos χαρακτήρισε «πραξικόπημα», που δεν θα βρει υποστήριξη πουθενά στην Ευρώπη τον ισχυρισμό του προέδρου της Καταλονίας ότι διαθέτει τη λαϊκή εντολή για την ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να συντονιστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση η απάντηση της Μαδρίτης, αλλά η διαφαινόμενη απόρριψη του ανοίγματος του προέδρου της Καταλονίας φαίνεται ότι κλείνει την πόρτα του εποικοδομητικού διαλόγου.

Άλλωστε ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει θέσει ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο να κάνουν πίσω οριστικά οι αυτονομιστές στο αίτημα για ανακήρυξη ανεξαρτησίας, κάτι που φαίνεται ότι είναι αδύνατο να γίνει μετά την ομιλία του Πουϊγδεμόντ στη βουλή της Καταλονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments