Οικονομία

ΔΝΤ: Ούτε βήμα πίσω στα μέτρα – Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος

ΔΝΤ: Ούτε βήμα πίσω στα μέτρα – Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος
Ανυποχώρητο φαίνεται το ΔΝΤ στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία το 2022 δεν θα «τρέχει» περισσότερο από 1%, λόγω των δομικών κυρίως αδυναμιών της, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να σπεύδει εκτάκτως στην Ουάσινγκτον.

ΔΝΤ και Λαγκάρντ επιμένουν στα μέτρα παρά το θετικό κλίμα και τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα. Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει το Σάββατο από το Λουξεμβούργο στην Ουάσινγκτον για να επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα.

Στην ουσία, η επιμονή του Ταμείου στους υπολογισμούς του επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις από ευρωπαϊκές πηγές, ότι η υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας διαπραγματευτικός ελιγμός απέναντι στους Ευρωπαίους.

Το πρόβλημα δε είναι, ότι με τον τρόπο αυτόν διογκώνονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα οι δανειακές ανάγκες της χώρας κι έτσι τίθενται επί τάπητος μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία οι Ευρωπαίοι ούτε καν σκέφτονται, όπως οι περίοδοι χάριτος 70 ετών ή το «πάγωμα» των επιτοκίων.

Απο την άλλη, με τη διαφαινόμενη συνεργασία Μέρκελ-Φιλελευθέρων το ΔΝΤ ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο- χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν το επιθυμεί και αναγορεύεται σε ρυθμιστή του ελληνικού προγράμματος.  Κι εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα, αφού ενώ οι Φιλελεύθεροι βάζουν ως όρο την ενεργό εμπλοκή του Ταμείου, αποκλείουν κάθε «χαριστικό» μέτρο προς την Ελλάδα.

Ακόμα κι αν τελικά ισχύει το αισιόδοξο σενάριο, που στηρίζεται στη λογική ότι οι Φιλελεύθεροι θα μαλακώσουν μετά από το σχηματισμό της κυβέρνησης, είναι προφανές ότι αυτό το αλισβερίσι Αθήνας- Βρυξελλών- Ουάσινγκτον- Βερολίνου- Φρανκφούρτης θα εκτροχιάσει τα ούτως ή άλλως οριακά χρονοδιαγράμματα του προγράμματος.

Η πλήρης εικόνα για το πόσο κοντά και πόσο έντονη θα είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις λόγω ΔΝΤ, θα φανεί σε λίγες ώρες, όταν το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει και τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2018. Αν επιμείνει στις εκτιμήσεις του Ιουλίου, δηλαδή σε 2,2% αντί 3,5%, τότε είναι προφανές ότι η συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την κυρία Λαγκάρντ μόνο εθιμοτυπική δεν θα είναι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments