Ελλάδα

ΕΦΕΤ: Διαψεύδει τα περί νοθείας σε λάδι, φέτα και αλλαντικά

ΕΦΕΤ: Διαψεύδει τα περί νοθείας σε λάδι, φέτα και αλλαντικά
Κατά των στοιχείων που έφερε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), όπου παρουσιάζε τεράστια νοθεία σε βασικά προϊόντα διατροφής μεταξύ των οποίων το λάδι και η φέτα, βάλλεται ο ΕΦΕΤ.

Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ στρέφεται κατά προηγούμενης ενημέρωσης του ΠΑΚΟΕ για την νοθεία και διαψεύδει τις καταγγελίες του, που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι πάνω από τα μισά τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι νοθευμένα ή ακατάλληλα.

Ο ΕΦΕΤ μάλιστα τονίζει ότι η εν λόγω έρευνα στερείται οποιαδήποτε επιστημονικής θεώρησης. Όπως αναφέρει, ο έλεγχος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τρόφιμα και στα μέρη που παράγονται είναι δεκάδες χιλιάδες. Σε αυτούς διαπιστώνται πως το 95% των επιχειρήσεων συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά κιόλας, το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως το πιο αυστηρό στον κόσμο.

Απευθυνόμενος προς τους καταναλωτές, ο φορέας τους εγγυάται πως τα τρόφιμα που διακινούνται ανά την επικράτεια είναι ασφαλή, και πως θα συνεχίσει τους ίδιους εντατικούς ελέγχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), της 13ης Οκτωβρίου 2017 και της σχετικής δημοσιότητας που έτυχε, όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κλπ) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%, ο Ε.Φ.Ε.Τ., με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments