Διεθνή

Γερμανία: Κρίσιμη εβδομάδα για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης

Γερμανία: Κρίσιμη εβδομάδα για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς το βράδυ της Πέμπτης (ή, το αργότερο, τα ξημερώματα της Παρασκευής) τα κόμματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν είναι εφικτή ή όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες, οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, βαίνουν προς την τελική ευθεία. 

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς το βράδυ της Πέμπτης (ή, το αργότερο, τα ξημερώματα της Παρασκευής) τα κόμματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν είναι εφικτή ή όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά τις διερευνητικές διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ήδη, οι διάφορες πλευρές έχουν φτάσει σε μία καταρχήν συμφωνία σε θέματα εργασίας, κοινωνικά, συνταξιοδότησης, παιδείας και υγείας. Διάθεση για συμβιβασμούς επέδειξαν οι Πράσινοι στο ζήτημα απαγόρευσης του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, οι δε Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στα φορολογικά και σε θέματα της Ε.Ε. και Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το προσφυγικό, το κλίμα, οι μεταφορές, και το αγροτικό. 

Αξιοσημείωτη είναι η απαισιοδοξία των Πρασίνων, καθώς ηγετικά τους στελέχη καταλογίζουν στα άλλα κόμματα πως δεν έχουν κάνει ανάλογους συμβιβασμούς. Μάλιστα εκφράζεται η υποψία πως σκόπιμα τα άλλα τρία κόμματα και ειδικά η Άνγκελα Μέρκελ κωλυσιεργούν τις διαβουλεύσεις με στόχο να αυξήσουν την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των διαβουλεύσεων, την πίεση στους Πράσινους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments