ΔΝΤ: H Ευρώπη χρειάζεται νέα ώθηση  στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Νοεμβρίου 2017, 14:58 14 Νοεμβρίου 2017, 14:58

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να δώσει μια νέα ώθηση στην ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα, ζητώντας να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες, μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά αποθέματα ασφάλειας και ενίσχυση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων.

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton είπε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης χρειάζεται να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

"Έχει έρθει η ώρα να γίνει αυτό το οπλοστάσιο πολιτικών (για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων) πραγματικό και αποτελεσματικό και να συντονιστούν τέτοιου είδους πολιτικές στην ευρωπαϊκή οικονομία", είπε.

Πολλές τράπεζες εμφανίζουν επίμονα χαμηλές αποδόσεις παγίων και ιδίων κεφαλαίων, μια τάση που ενδέχεται να συνεχιστεί δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων της περιοχής και των επίπεδων καμπύλων αποδόσεων. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την άντληση κεφαλαίων και κάνει τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Lipton.

Οι τελευταίες προτάσεις της ΕΚΤ να διατηρήσουν οι τράπεζες συγκεκριμένα επίπεδα προβλέψεων μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία των σωστών κινήτρων ώστε να μειωθούν τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια στα βιβλία τους.

"Αλλά υπάρχει σοβαρή ανάγκη για την ενοποίηση και εξορθολογισμό του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του ξεριζωμού των μη βιώσιμων τραπεζών και της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών".TAGS: