Ένα βήμα πριν την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Νοεμβρίου 2017, 13:20

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την νέα έξοδο στις αγορές, η οποία δεν θα γίνει ωστόσο με άντληση νέων κεφαλαίων αλλά με ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εφόσον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δώσει το «πράσινο φως» θα προχωρήσει με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη κίνηση μετά την έκδοση του ομολόγου το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για μία μίνι αναδιάρθρωση χρέους και αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές για άντληση ρευστότητας και προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Πέρα από αυτό ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφωθεί ένα πεδίο αγορών και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE.

TAGS: