Κομισιόν: Επαινεί τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Νοεμβρίου 2017, 06:40 14 Νοεμβρίου 2017, 6:40

Τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας επαινεί σε έκθεσή της η Κομισιόν, καθώς οι πιστωτές αρχίζουν να προετοιμάζονται για μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα ήταν το μεταμνημονιακό τοπίο για την υπερχρεωμένη χώρα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Στην πολυσέλιδη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, τονίζεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, η ιδιωτικοποίηση και η δημόσια διοίκηση.

Εν μέσω επαίνων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στην ανάγκη περιορισμού της γραφειοκρατίας, ανοίγματος των αγορών προϊόντων, απλοποίησης της χορήγησης αδειών για επενδύσεις, εκσυγχρονισμού του πλαισίου για τη χρήση γης και δημιουργίας ενός κτηματολογίου ως βήματα που πρέπει ακόμη να πραγματοποιήσει η Ελλάδα.

Θετικά αποτιμά η Κομισιόν την εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα

Θετικά αποτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα, με βάση την έκθεσή της σχετικά με τον απολογισμό της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της αποτελούμενης από 180 σελίδες όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι στα δύο τρίτα του προγράμματος που έχουν διανυθεί ως τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, τόσο κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου προγράμματος, ως το καλοκαίρι του 2018, όσο και μετά τη λήξη του.

«Κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος παραμένει η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και η πλήρης δέσμευση και οικειοποίησή τους από όλα τα τμήματα της ελληνικής διοίκησης», υπογραμμίζει η Επιτροπή και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για να εδραιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την επανέναρξη της ελληνικής οικονομίας, και η βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές, έπειτα από οχτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας».TAGS: