Βιβλίο

Το Βαμμένο Πουλί: Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Jerzy Kosinski

Το Βαμμένο Πουλί: Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Jerzy Kosinski
Το Βαμμένο Πουλί: Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Jerzy Kosinski στη σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Το Βαμμένο Πουλί: Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Jerzy Kosinski

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Τις πρώτες εβδομάδες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το φθινόπωρο του 1939, ένα εξάχρονο αγόρι από μια μεγάλη πόλη της Ανατολικής Ευρώπης βρέθηκε, όπως χιλιάδες άλλες παιδιά, σ’ ένα μακρινό χωριό· οι γονείς του το ‘χαν στείλει εκεί για να το προστατέψουν. Κάποιος που ταξίδευε προς τ’ ανατολικά δέχτηκε, έναντι ενός σεβαστού ποσού, να του βρει μια προσωρινή ανάδοχη οικογένεια. Οι γονείς, που είχαν ελάχιστες επιλογές, του εμπιστεύτηκαν το παιδί. Πίστευαν ότι το να στείλουν το αγόρι τους κάπου μακριά ήταν ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουν την επιβίωσή του στον πόλεμο. Λόγω της αντιναζιστικής δραστηριότητας του πατέρα πριν από τον πόλεμο, ήταν αναγκασμένοι και οι ίδιοι να κρυφτούν, προκειμένου να αποφύγουν τα καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία ή τον εγκλεισμό σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήθελαν να προφυλάξουν το παιδί απ’ αυτούς τους κινδύνους και ήλπιζαν ότι στο τέλος θα ξανάσμιγαν. Τα γεγονότα, ωστόσο, ανέτρεψαν τα σχέδιά τους. Στο χάος του πολέμου και της κατοχής, με τις συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών, οι γονείς έχασαν την επαφή με τον άνθρωπο που είχε μεταφέρει το παιδί τους στο χωριό και βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην ξαναβρούν ποτέ τον γιο τους. Στο μεταξύ, η ανάδοχη μητέρα του αγοριού πέθανε δύο μήνες μετά την άφιξή του και το παιδί απόμεινε να περιπλανιέται ολομόναχο από χωριό σε χωριό, όπου άλλοτε του πρόσφεραν άσυλο και άλλοτε το κυνηγούσαν».

«Το Βαμμένο Πουλί» είναι η συγκλονιστική αφήγηση της περιπλάνησης ενός εξάχρονου αγοριού στην Ανατολική Ευρώπη στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Το μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε το 1965 και δίχασε αναγνωστικό κοινό και κριτικούς, καθώς άλλοι το αποθέωσαν και άλλοι κατηγόρησαν τον συγγραφέα του για τις υπερβολικά βίαιες σκηνές του. Η έκδοση του βιβλίου απαγορεύτηκε στην Πολωνία, την πατρίδα του συγγραφέα, ενώ η οικογένειά του υπέφερε από τους προπηλακισμούς των Ανατολικοευρωπαίων που θεωρούσαν ότι το βιβλίο έθιγε τον πολιτισμό τους. Το μυθιστόρημα όμως άντεξε στο χρόνο και σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία του 20ού αιώνα, ακριβώς επειδή μιλάει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο για τον πόλεμο, τη σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης και την πάλη για την επιβίωση.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Από την άλλη ήξερα ότι ο μηχανισμός της δικαιοσύνης ήταν συχνά υπερβολικά αργός. Στο χωριό είχα ακούσει μια ιστορία για ένα κρανίο που κύλησε έξω από το μνήμα κι άρχισε να κατρακυλά στην κατηφόρα, ανάμεσα στους σταυρούς, αποφεύγοντας προσεκτικά τα παρτέρια με τ’ ανθισμένα λουλούδια. Ο καντηλανάφτης προσπάθησε να το σταματήσει μ’ ένα φτυάρι, όμως το κρανίο τού ξέφυγε και κατευθύνθηκε κατά την είσοδο του νεκροταφείου. Το είδε ένας δασοφύλακας και προσπάθησε κι αυτός να το σταματήσει ρίχνοντάς του με το τουφέκι του. Το κρανίο, απτόητο απ’ όλα αυτά τα εμπόδια, κατρακυλούσε σταθερά στο δρόμο που οδηγούσε στο χωριό. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή και τότε πετάχτηκε μπροστά στις οπλές των αλόγων ενός ντόπιου αγρότη. Τα άλογα αφηνίασαν, το κάρο αναποδογύρισε και ο οδηγός έμεινε στον τόπο.

Όταν το ατύχημα μαθεύτηκε στο χωριό, οι άνθρωποι παραξενεύτηκαν και ερεύνησαν περισσότερο το ζήτημα. Ανακάλυψαν ότι το κρανίο είχε “πεταχτεί” από το μνήμα του μεγαλύτερου αδερφού του θύματος. Δέκα χρόνια νωρίτερα, ο μεγαλύτερος αδερφός ήταν να κληρονομήσει την περιουσία του πατέρα. Ο μικρότερος αδελφός και η γυναίκα του προφανώς ζήλεψαν την καλή του τύχη. Και ξαφνικά μια νύχτα ο μεγαλύτερος πέθανε. Ο αδελφός του και η γυναίκα του αποφάσισαν να τον θάψουν μάνι μάνι, χωρίς να αφήσουν τους συγγενείς του μακαρίτη να επισκεφτούν τον νεκρό […]

Έτσι, ύστερα από πολλά χρόνια, το θύμα τιμώρησε το φονιά του και αποδόθηκε δικαιοσύνη. Γι’ αυτό όλοι πίστευαν ότι ούτε βροχή, ούτε φωτιά, ούτε αέρας μπορούσαν ποτέ να ξεπλύνουν τα ίχνη ενός εγκλήματος. Γιατί η δικαιοσύνη κρέμεται πάνω από τον κόσμο σαν τεράστια βαριοπούλα που την κρατάει ένα δυνατό χέρι, το οποίο στέκεται για λίγο μετέωρο προτού τη ρίξει με δύναμη τρομερή πάνω στο ανυποψίαστο αμόνι. Όπως έλεγαν στο χωριό, ακόμα κι ένας κόκκος σκόνης φαίνεται καθαρά στον ήλιο».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jerzy Kosinski γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1933 στην Πολωνία. Εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1957, όπου και έζησε ως το θάνατό του, το 1991. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς. Μεταξύ των διακρίσεων που έλαβε για το έργο του συγκαταλέγονται: το βραβείο για το Καλύτερο Ξένο Βιβλίο στη Γαλλία, το Εθνικό Βραβείο λογοτεχνίας των ΗΠΑ (Steps), ενώ για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το βραβείο του Εθνικού Ιδρύματος Γραμμάτων και Τεχνών των ΗΠΑ. Επί χρόνια δίδασκε αγγλικά στα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Γέιλ, ενώ ήταν ενεργό μέλος ανθρωπιστικών οργανώσεων.

ΤΙΤΛΟΣ: Το Βαμμένο Πουλί

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Jerzy Kosinski

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 328

Τιμή: 15,50 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments