Τεχνολογία

NASA: Οι μεγάλες πόλεις που θα πλημμυρίσουν με το λιώσιμο των πάγων

NASA: Οι μεγάλες πόλεις που θα πλημμυρίσουν με το λιώσιμο των πάγων
Ένα ειδικό εργαλείο το οποίο ανέπτυξε η NASA μπορεί να προβλέψει ποιες πόλεις θα πλήξουν πλημμύρες εξαιτίας των πάγων που λιώνουν, σύμφωνα με το BBC.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, το ειδικό μηχάνημα εξετάζει την περιστροφή της γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το πού θα διανεμηθεί το νερό παγκοσμίως.

Ο ερευνητής Erik Ivins δήλωσε: «Οι πόλεις και οι χώρες που επενδύουν σε αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να σκεφτούν και τα ρίσκα που θα αντιμετωπίζουν σε εκατό χρόνια από τώρα. Με το νέο εργαλείο θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν από ποιους πάγους κινδυνεύουν και ως εκ τούτου να πάρουν τα μέτρα τους».

Για παράδειγμα, το Λονδίνο θα μπορούσε να επηρεαστεί από το λιώσιμο των πάγων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας, που θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη απειλείται περισσότερο από την περιοχή που βρίσκεται βόρεια και ανατολικά.

Το λιώσιμο των πάγων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά της Ανταρκτικής αναμένεται ότι θα επηρεάσει έντονα τη στάθμη της θάλασσας στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τρεις παράγοντες επηρεάζουν το πρότυπο αλλαγής της στάθμης στη θάλασσα. Το πρώτο είναι η βαρύτητα, καθώς τα «φύλλα πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξεις στον ωκεανό». Όταν οι πάγοι λιώνουν, η έλξη μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

Δεύτερον, το έδαφος κάτω από τα φύλλα πάγο, που έχει συμπιεστεί, επεκτείνεται με κατακόρυφο τρόπο.

Τρίτος παράγοντας είναι η περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του. Με την περιστροφή, δημιουργείται ταλάντωση, που αλλάζει, όπως και οι μάζες στην επιφάνεια. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments