Άνγκελα Μέρκελ: Υπάρχουν βαθιές διαφορές ακόμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης | Pagenews.gr
Pagenews Team 16 Νοεμβρίου 2017, 12:11

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως υπάρχουν «βαθιές διαφορές» μεταξύ συντηρητικών, φιλελεύθερων και οικολόγων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, που αν δεν σχηματιστεί θα υπάρξει κίνδυνος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν «διαφορές, βαθιές διαφορές (…) είναι μια δύσκολη δουλειά», όμως «πιστεύω πως μπορούμε να επιτύχουμε, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των σημερινών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Μέρκελ προς τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της τελευταίας ημέρας των συνομιλιών, σχεδόν δύο μήνες μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν κάποια προφανή πλειοψηφία.
Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και δημόσιες διενέξεις, οι συντηρητικοί της Μέρκελ (CDU), οι βαυαροί σύμμαχοί τους (CSU), οι φιλελεύθεροι του FDP και οι Πράσινοι δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία πάνω στα πιο επίμαχα θέματα.

Είτε πρόκειται για τη φορολογία στη Γερμανία, τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στόχους για το κλίμα είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, τα κόμματα υποστηρίζουν θέσεις που είναι συχνά διαμετρικά αντίθετες.

Η Μέρκελ, η οποία έχει στόχο μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, έχει ορίσει για τις 16 Νοεμβρίου το τέλος των προκαταρκτικών συνομιλιών για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Αν καταφέρει να υπάρξει αυτή η κατ’ αρχήν συμφωνία –και οι συνομιλίες θα μπορούσαν να παραταθούν αργά μέσα στην αποψινή νύκτα–, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ενός «συμβολαίου συνασπισμού» με στόχο να σχηματισθεί το υπουργικό συμβούλιο και να καθορισθεί ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για το τέλος της χρονιάς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε περίπτωση αποτυχίας και καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στη βουλή, είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.  Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, η παραμονή της Άγγελα Μέρκελ επικεφαλής της πολιτικής οικογένειάς της κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι.

TAGS: