Διεθνή

Κένυα: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης – 5 νεκροί

Κένυα: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης – 5 νεκροί
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Κένυα ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραΐλα Οντίνγκα που τον συνόδευαν από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι στο κέντρο της πόλης.

Οι αστυνομικοί στην Κένυα, έριξαν δακρυγόνα στην αυτοκινητοπομπή του Οντίνγκα και χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση για να σταματήσουν τα οχήματα που κινούνταν προς την επιχειρηματική συνοικία της πρωτεύουσας. Ορισμένοι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον αστυνομικών. Δύο οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα περιπολικό, πυρπολήθηκαν.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε δύο πτώματα που έφεραν τραύματα από σφαίρες, την ώρα που αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούονταν σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε άνθρωποι λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου από το εξαγριωμένο πλήθος επειδή πιάστηκαν να κλέβουν. Οι αρχές αρνούνται ότι έκαναν χρήση υπερβολικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

"Αυτά τα επεισόδια σημειώθηκαν πριν φτάσει η αστυνομία στα διάφορα σημεία", ανέφερε η αστυνομία σε μια ανακοίνωσή της.

Οι αστυνομικοί υποχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις καθώς οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν απτόητοι από τα δακρυγόνα και το νερό. Τελικά σχημάτισαν ένα φράγμα κοντά στο κεντρικό πάρκο της πόλης όπου ο Οντίνγκα, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να απευθύνει ομιλία σε μια συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από τις αρχές. Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα για τα βίαια επεισόδια.

"Είμαι οργισμένος με αυτόν τον τύπο που ονομάζεται Ουχούρου Κενιάτα. Έφυγα στο εξωτερικό… Αφού με υποδεχτήκατε ωραία, έστειλε αστυνομικούς να σας ρίξουν δακρυγόνα, να ξυλοκοπήσουν τους ανθρώπους μου, να τους πυροβολήσουν. Πόσο βάρβαρο είναι αυτό;" είπε στους υποστηρικτές του.

Ο Οντίνγκα έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στο "Εθνικό Κίνημα Αντίστασης", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα. Ο Κενιάτα κέρδισε τις εκλογές αυτές με ποσοστό 98%, αφού ο Οντίνγκα αποφάσισε να τις μποϊκοτάρει. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 39%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments