Σαλβατόρε Τοτό Ρίινα: Ποιος ήταν ο αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα που πέθανε σήμερα (pics) | Pagenews.gr
Pagenews Team 17 Νοεμβρίου 2017, 08:01

Είχε το παρατσούκλι "Το Κτήνος". Κάποιοι τον αποκαλούσαν "Ο κοντός". Διοίκησε τη μαφία με σιδηρά πυγμή. Ήταν αδίστακτος. Και ο τρόμος συνόδευε το όνομά του από το 1974 έως το 1993, 19 χρόνια στα οποία ο Σαλβατόρε "Τοτό" Ρίινα αποτελούσε τον νούμερο ένα μαφιόζο.

Πέθανε σήμερα στη φυλακή σε ηλικία 87 ετών. Τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία υπήρξαν τεράστιες αντιπαραθέσεις σχετικά με το ενδεχόμενο της αποφυλάκισής του. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, ο Ριίνα παρέμενε αρχηγός της Σικελικής Μαφίας ακόμα και μέσα από τη φυλακή. «Είναι ικανός να δίνει εντολές με τα μάτια, ακόμα και στα γεράματά του», υποστήριζαν κάποιοι. «Αν ο Ρίινα βγει από τη φυλακή, τότε οι Κορλεονέζι θα οργανωθούν πάλι και θα γίνουν πιο ισχυροί». Αντιδράσεις υπήρχαν και από την πλευρά των πολιτών, κάποιων πολιτικών αλλά και των συγγενών των θυμάτων της Σικελικής Μαφίας.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του, Λούκα Τσιανφερόνι, υποστήριζε πως ο Ρίινα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, μια βαριάς μορφής καρδιακή πάθηση και επιθετικό όγκο στα νεφρά, τα οποία ήταν ασυμβίβαστα με την παραμονή του μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατέστησε σαφές τον περασμένο Ιούνιο ότι «το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο θα πρέπει να εξασφαλισθεί σε κάθε κρατούμενο». Η οριστική απόφαση για τυχόν αποφυλάκιση του Ριίνα -βάσει και των υποδείξεων αυτών του ιταλικού Αρείου Πάγου- αναμενόταν από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι εκείνο της πόλης Μπολόνια. Δεν πρόλαβε να βγει η απόφαση.

Ο πρώην αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Τοτό Ριίνα, ένας από τους πιο διαβόητους και βίαιους νονούς της μαφίας της Σικελίας, πέθανε σήμερα από καρκίνο, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρίινα, 87 ετών, που εξέτισε 26 ποινές ισόβιας κάθειρξης και φέρεται να είχε παραγγείλει περισσότερες από 150 δολοφονίες, ήταν τις τελευταίες ημέρες σε κώμα, και επετράπη κατ’ εξαίρεση στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί στη φυλακή για να τον αποχαιρετήσει.


Το απόλυτο αφεντικό της Μαφίας

Ο Ρίινα αποτέλεσε ίσως τον πιο περιβόητο νονό της ιταλικής μαφίας, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι, όταν ένας μάρτυρας είχε καταθέσει ότι ο αρχινονός έδωσε στον Αντρεότι «το φιλί της τιμής», στη διάρκεια συνάντησης στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Αδιαμφισβήτητος αρχηγός της ιταλικής μαφίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ριίνα εθεωρείτο ότι είχε δεσμούς με την πολιτική ηγεσία στη Σικελία, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί ποτέ η σχέση του με τον Αντρεότι. 

Επικεφαλής των Κορλεονέζων, δεν τα έβαλε μόνο με τις άλλες οικογένειες αλλά και με το κράτος: αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστές. Το 1982 διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κάρλο Αλμπέρτο Νταλά Κιέζα, ο οποίος έπειτα από τις επιτυχίες του εναντίον των Ερυθρών Ταξιαρχιών εστάλη στη Σικελία για να αντιμετωπίσει τη Μαφία. Τον δολοφόνησαν μόλις έξι μήνες μετά την άφιξή του στο Παλέρμο με τη σύζυγό του. 

Επίσης διέταξε την δολοφονία του αδιάφθορου εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε, στις 23 Μαΐου του 1992 ο οποίος είχε καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα στην Σικελική Μαφία. Το αυτοκίνητο του Φαλκόνε και τα δύο συνοδευτικά οχήματα με τη ασφάλειά του ανατινάχθηκαν με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, στην διαδρομή από το αεροδρόμιο στην πόλη του Παλέρμο.

Μαζί με τον εισαγγελέα σκοτώθηκαν η γυναίκα του και οι τρεις σωματοφύλακές του. Την «δουλειά» είχε αναλάβει αρχιεκτελεστής των Κορλεονέζι, Τζιοβάνι Μπρούσκα, γνωστός για την συνήθεια που είχε σε άλλες εκτελέσεις να διαλύει τα σώματα των θυμάτων σε βαρέλια με οξύ, ώστε η αναγνώρισή τους -αν βρίσκονταν ποτέ- να ήταν σχεδόν αδύνατη. 

Δύο μήνες αργότερα οι νονοί από το Κορλεόνε σκότωσαν τον συνάδελφο και διάδοχό του Φαλκόνε, Πάολο Μπορσελίνο, μετά από μια επίσκεψη στο σπίτι της μητέρας του.


Όταν αποφάσισε να μιλήσει μέσα απ’ τις φυλακές

Η ιταλική κοινωνία αντέδρασε και απαίτησε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 1993 ο Ριίνα συνελήφθη στο κέντρο του Παλέρμο στο τιμόνι ενός γρήγορου αυτοκινήτου, ενώ είχε σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Ήταν άοπλος και φορούσε ένα παλιό παλτό. Προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη λέγοντας: «Πιάνετε λάθος άνθρωπο».

Το ίδιο ακριβώς είχε αναφέρει και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο όταν οι καραμπινιέρι εισέβαλαν στο κρησφύγφετό του. Ο πιο τρομακτικός αρχηγός της Μαφίας παρέμεινε σιωπηλός έκτοτε. Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας της Καλτανισέτα, Σέρτζιο Λάρι που ερευνά την πιθανή συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και της Μαφίας για τη δολοφονία του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, εξεπλάγη την ημέρα που ο δικηγόρος του Σαλβατόρε Ριίνα του είπε ότι το παλιό αφεντικό ήταν πρόθυμο να μιλήσει. 

Το δικαστήριο τον «έθαψε» σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας κάτω από μια χιονοστιβάδα ισόβιων ποινών: 13 φορές ισόβια για 150 δολοφονίες, 40 από τις οποίες τις εκτέλεσε προσωπικά. Ο πιο τρομακτικός αρχηγός της Μαφίας παρέμεινε σιωπηλός έκτοτε. Ώσπου το 2011 αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του.

Ο δικηγόρος του ανέφερε τότε στις Αρχές πως ο Σαλβατόρε Ρίινα ήταν έτοιμος να μιλήσει. «Ο Σαλβατόρε Ριίνα εξαιρέθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες επειδή δεν είναι άνθρωπός τους», ήταν τα πρώτα λόγια του Ριίνα. «Εάν γνώριζα κάποιον στις μυστικές υπηρεσίες, δεν θα με είχατε καλέσει διότι θα ήμουν σαν αυτούς τους ύπουλους τον Τσιαντσιμίνο, τον Σπατούζα…».

Ανέφερε τα ονόματα μετανοημένων μαφιόζων με περιφρόνηση, εννοώντας ότι αυτοί μαζί με πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών συνωμότησαν για να σκοτώσουν τον Μπορσελίνο. Οταν ο Ριίνα είπε «μην κοιτάτε μόνο εμένα, κοιτάξτε και τον εαυτό σας», ο εισαγγελέας κατάλαβε γιατί έγινε η συνάντηση: Για να του δείξει ότι θα πρέπει να κοιτάξει προς τα μέσα, προς τους υπονόμους του ίδιου του κράτους. Και διότι αρνείται να πάει στον τάφο τυλιγμένος με την υποψία ότι συνεργάστηκε με το κράτος το οποίο πάλεψε με τόσο αιματηρό τρόπο.

TAGS: